Tudástár

Óm namó bhagavaté vászudévája mantra jelentése és hatása

E mantra a mindenki szívében jelen lévő Úrhoz szól, aki minden lélek mellett helyet foglal, mint Felsőlélek és az élőlény segítője, vezetője, jóakarója, jóbarátja, vagyis lelki társa. Minél tisztább a tudatunk, annál inkább képessé válunk érzékelni a Legfelsőbb ezen formáját és tanácsait meghallva haladi az önmegvalósítás útján.

Isten megnyílvánulásának három formája

Az Abszolút Igazság, a Legfelsőbb Személy megismerésének a védikus írások szerint három fokozata van:

  • Isten személytelen energia formája (Brahman),
  • a mindenki szívében jelenlévő felsőlélek (Paramátmá) és
  • Isten személyes formája (Bhagaván).

A három forma és az őket képviselő mantrák

A jóga tanítása szerint minden isteni formának, illetve megnyílvánulásnak meg van a saját mantrája:

  • Brahman: Óm
  • Paramátmá: Óm namó bhagavaté vászudévája
  • Bhagaván: Haré Krisna mahá mantra

A mantrák egyfajta energiák, és mint minden energiánk, van forrásuk: a fent felsorolt isteni aspektusok.

Óm namó bhagavaté vászudévája mantra

Az óm namó bhagavaté vászudévája a mindent átható, de ugyanakkor minden élőlény szívében jelenlévő Felsőlélek megvalósítását, megértését eredményezi. Ez a Felsőlélek Isten „helyhez kötött” megnyilvánulási formája, Aki az élőlény szívében az egyéni lélek mellett foglal helyet. Ő az élőlény tetteinek tanúja és engedélyezője, örök jóakarója, és védelmezője. Örökké tiszta, szennyezetlen, aki ismeri és teljesíti az élőlény vágyait.

A mantra jelentése: “Felajánlom tiszteletemet a mindenki szívében jelen lévő és mindent átható Úrnak!”

Ha a mantrázás közben szeretnénk vizualizációt is végezni, azt a következőképpen tehetjük meg: behunyt szemmel a szív belsejébe „utazunk”, mint ahogyan azt a relaxációnk alkalmával is tettük.  E nyugodt, békés helyen egy lótuszvirág aranysárga közepén áll a Felsőlélek négykarú, Visnu formájában. Kezeiben isteni jelvényeivel, a kagylókürt, a lótuszvirág, a buzogány és a csakra (harci korong).

E mantra elősegíti, hogy újra kapcsolódjunk a Felsőlélekhez, újra hallhassuk Őt és újra vezetni tudjon minket életünk során.

Kiegészítés: A meditációról ITT, míg másik két mantráról: az Óm mantráról ITT és a Haré Krisna mantráról pedig ITT lehet olvasni.

Ajánló

Menü

Kapcsolat