Jógarendszer

A SelfnessYOGA® a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer tagjaként, az együttműködési rendszeren keresztül működik.

A Vrindávana-Gangótri Jóga rendszerbe szedi és megvalósíthatóvá átláthatóvá, követhetővé teszi a jóga elemeit. Így a jóga mindenki számára elérhető önfejlesztő metódussá válhat, amelyben az egyén az igényeihez igazodva tud tevékenykedni. E rendszer bárkit megfelelő módon és szinten tud kapcsolni a jóga gyakorlataihoz és bölcsességéhez. Irányt mutat, hol kezdjünk el gyakorolni és mindezt hogyan csináljuk hosszú távon.

A Vrindávana-Gangótri Jóga egy komplex életvezetési rendszer, amelyet a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanárai és oktató hoztak létre ötvözve a hagyományos jóga elemeit, az ájurvédikus életmódot, a természetes gyógymódokat, a védikus pszichológiát, valamint az indiai és a vaisnava kultúra szellemi hagyatékát.

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer gyakorlatában helyet kap:

– a TESTMOZGÁS: az ászanák, a gyakorlatsorok, a pránájámák, az energetika, a relaxáció;

– az ÉLETMÓD: a jógapszichológia, az egészségtan, a táplálkozás, a napi rutin, a tisztálkodás, a méregtelenítés, az etikai normák;

– az ÖNFEJLESZTÉS: a jógafilozófia értelmezése, a meditáció, a mantra-meditáció, valamint a természettel, önmagunkkal és Istennel való összhang megteremtése.

A Vrindávana-Gangótri Jóga hatékonysága abban rejlik, hogy nem csak egy átmeneti mozgásforma, terápia vagy filozófia, hanem egy valóban alkalmazható életvezetési rendszer, amely átszőheti az ember életének minden aspektusát, megadva a kellő erőt a pozitív és a maradandó fejlődéshez. A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer a tanfolyamokon és a programokon keresztül kézen fogja a gyakorlót és lépésről-lépésre vezeti. Természetesen ehhez mentálisan és testileg is folyamatosan gyakorolni kell, hogy ne ideiglenes változtatást hozzon, hanem könnyen fenntartható életformává váljon. A legszerencsésebb az, ha felmérjük saját képességeinket és ennek fényében kezdjük el alkalmazni azon részeket a Vrindávana-Gangótri Jógarendszerből, amelyekre szükségünk van.

Első lépésként ajánljuk a jóga- és életmód tanfolyamokat, amelyek szisztematikusan kezdő, közép-haladó és haladó szinten segítik a tudás és a gyakorlás elmélyítését. A tanfolyamok elérhetőek a jógaközpontokban személyesen vagy online. A tanfolyamokról és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatokról a “Gyakorlatok és tanfolyamok” menün belül olvashatunk bővebben.

Amennyiben valaki mélyebben szeretné elsajátítani és oktatni a jóga különféle elemeit, akkor részt tud venni az oktató képzésben, amelyről az “Oktatói képzések” ad részletes leírást.

Ha egy résztvevő elvégzi az oktatóképzést, valamint azonosulni tud a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer tanfolyamaival és gyakorlatsoraival, és képviselni szeretné a Vrindávana-Gangótri Jógametódust az azt felépítő kurzusok tartásával és/vagy jógaközpont nyitásával, akkor erre is lehetősége van az “Együttműködési rendszeren” keresztül.

A Rendszer mögötti jógahagyományt a “Tradíció” menü leírásában ismerhetjük meg.

Akár gyakorlóként, akár oktatóként a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer alkalmazásával megismerhető a jóga teljes egésze, a test, a szellem és a lélek összhangja. Ez megteremtheti számunkra a testi egészséget, a mentális nyugalmat és a tudat olyan fokú tisztaságát, melynek következményeként megismerhetjük valódi lelki természetünket. Önmagunk és a jóga segítségével újra kapcsolatba kerülhetünk belső énünkkel, szeretteinkkel, a körülöttünk lévő világgal és akár Istennel is. Magabiztossá válhatunk, mindent a maga valójában láthatunk és tapasztalhatunk. Életünkre és döntéseinkre felelősséget vállaló, magunkra és környezetünkre igényes emberré válhatunk.

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszert – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolával együttműködve – a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer Alapítvány működteti és tartja fenn.

A Jógarendszer oktatói, így a SelfnessYOGA® tanárai is sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a foglalkozásokon vagy az oktatóképzéseken.