Együttműködési rendszer

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer kidolgozói a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanárai (a Jóga tiszta forrásból könyv szerzői), így a Jógarendszer szellemi terméke kizárólagosan a BHF tulajdona. Minden más együttműködő partner mindössze használhatja ezen szellemi terméket.

Amennyiben valaki sikeresen elvégzi a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 1350 órás oktatóképzését vagy a SelfnessYOGA Akadémia 200 órás oktatóképzését, valamint azonosulni tud a Vrindávana-Gangótri szellemiségével-gyakorlataival, illetve vállalja az együttműködés feltételeit, akkor beléphet az együttműködési rendszerbe.

Az együttműködés célja, hogy lefoglalja a végzett hallgatókat, és rajtuk keresztül minél több emberhez jutassa el a vaisnavizmus, a Vrindávana-Gangótri Jóga szellemiségét, valamint gyakoroltassa annak jógagyakorlatait.

A rendszerhez kétféle módon lehet kapcsolódni:

1.) Vrindávana-Gangótri Jóga foglalkozások tartásával

 • Ez lehetőséget teremt központ nélküli jógaoktatótóknak a rendszerben való részvételhez. Pl.: valaki bérel egy termet és ott heti 1-2 alkalommal tart tanfolyamot és gyakorló jógaórát.
 • Már meglévő jógaközpontok a stúdiójukon belül – az egyéb más jógairányzatok mellett – tarthatnak Vrindávana-Gangótri jógatanfolyamokat és gyakorló jógaórákat.

2.) Bhaktivedanta Jógastúdió nyitásával

 • Ezen jógastúdiók teljes egészében a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer szellemiségét képviselik, és a főiskola irányítása alatt vannak.

Az együttműködésben résztvevő végzett diákok jogosultságot kapnak az alábbi foglalkozások megtartására:

 • kezdő, középhaladó és haladó jóga- és életmód tanfolyam
 • a metódus szerinti gyakorló jógaóra
 • workshop
 • jógatábor

A résztvevők a tanfolyamokhoz tananyagokat (tanári és gyakorló részről egyaránt), valamint a BHF és a SelfnessYOGA® honlapon, a Vrindávana-Gangótri Jógarendszeren belül megjelenést és szakmai támogatást kapnak az elinduláshoz.

Természetesen az együttműködéshez mindkét fél részéről bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Ezeket a Főiskola és az Akadémia tagjai megtekinthetik. Fontosabb tételei a következők:

 • Sikeresen végzett BHF vagy SelfnessYOGA Akadémia hallgató vehet részt benne.
 • A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer jógagyakorlatainak folyamatos és rendszeres gyakorlása.
 • A vaisnavimus szellemiségének követésére (vegetarianizmus betartása, illegális tevékenységektől és a szerencsejátékoktól való tartózkodás, naponta egy kör dzsapa-meditáció végzése, illetve a jama-nijama elvekre való törekvés).
 • A rendszer tagjai a fent felsorolt tevékenységek végzéséhez kapnak jogosultságot, oktatóképzést és online tanfolyamokat nem tarthatnak.
 • Vrindávana-Gangótri Jógarendszer Alapítvánnyal való együttműködés és annak céljával való összhang.
 • Az utógondozásban és a minőségbiztosításban való részvétel.

Az utógondozás a mentori rendszerben való részvételt jelenti, ahol a mentorok és mentoráltak legalább havi egyszer találkoznak szatszang keretén belül. A mentori szerep betöltésére önként vagy a kollégák ajánlásával lehet jelentkezni, de a szükséges felmérés után a szerep betöltését az Alapítvány vezetői hagyják jóvá. Mentorált a végzett oktató lehet és szimpátia alapján választhatja meg a mentorát. A mentor szintén mérlegelés után döntheti el, hogy elvállalja-e a jelentkezőt. Ha kölcsönös a szimpátia, akkor elindulhat a közös tanácsadói kapcsolat a mentor és a mentorált között. A mentori rendszer célja, hogy a régebb óta jógázó és lelki életet gyakorló tagok segítség az újabban csatlakozókat az egyéni (jógával kapcsolatos) problémáik kezelésében és a személyiségük fejlődésében.

A hosszútávú minőség biztosítása érdekében a SelfnessYOGA Akadémia végzett diákjai 4 évente, míg a BHF végzősei 5 évente kötelesek részt venni egy 5 napos jógatáborban, illetve emellett két egynapos továbbképzésen is, amit a BHF vagy az Alapítvány szervez. Továbbá (a fenti elosztást és éveket betartva) kötelesek újra vizsgát tenni a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer gyakorlatsorok bemutatásával/levezénylésével és a tanfolyami anyagokhoz tartozó elméletek előadásával.