Medvegy Gergely

Motiváció a VGJR és a SelfnessYOGA® létrehozásához:

Sok éve gyakorlom és oktatom a jógát, így saját tapasztalatból tudom, hogy milyen igényei vannak egy jógásnak. Legtöbbünknek többre van szüksége a “fitness jógánál”, vagyis annál, hogy mindössze csak tornázzunk. Viszont olyan mértékben se szeretnénk elmerülni a témában, mint ahogy azt egy szerzetes jógi tenné.

Valójában szeretnénk, ha testünk egészséges és tudatunk békés lenne, valamint rátalálnánk egy olyan útra amiben szívünk boldoggá válna, miközben élhetjük egy nyugati-modern ember életét.

Számomra a jóga nagyon sokat adott. 19 évesen több testi betegségem is volt, mint például: migrénes fejfájás, magas vérnyomás, ekcémás bőrkiütés, fájós hát. Mentális szinten pedig szintén jó pár probléma gyötört: önelfogadási gondok, beilleszkedési nehézségek, talajvesztés érzése, céltalanság.

A jóga testi és mentális gyakorlatai elmulasztották mindezen problémákat, amely hatására nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a lelki gyakorlatokba is, amelyek aztán lelki szinten is hihetetlen sokat adtak. Lett egy teljes értékű és céltudatos életem, amiben tudom ki vagyok, mi a feladatom, amely mind számomra, mind a környezetem számára remek hatással van.

Ezen tapasztalatok vezettek el odáig, hogy társaimmal létrehozzuk a Vrindávana-Gangótri Jógarendszert és ezzel párhuzamosan a SelfnessYOGÁ-t, ami számodra is nagy segítségre lehet, hogy te is meg tud gyógyítani magad, és legyőzd a saját szellemi korlátaidat.

Személyes bemutatkozó:

Egészen fiatal korom óta éreztem, hogy az életnek van rendje és célja. Az emberi kapcsolatok, a tettek, a természet törvényei nem csak úgy véletlenszerűen alakulnak, minden mögött van valami értelem, felsőbb elrendezés. Éreztem, hogy a világ több a szemmel látható puszta anyagnál. Csak akkor még ezt nem tudtam magamban megfogalmazni. Biztosan van valami „plusz”. De mi lehet az? Nyitott szívvel jártam a világot, mígnem egyszer rám talált a Gondviselés egy jógás lányon keresztül.

A lány személye elbűvölt. Ugyanazokkal a problémákkal küzdött, mint mindenki, de őt mégsem gyötörte a sors. Kedves és jókedélyű volt, a szemében ragyogott a lelki szeretet, sugárzott egész lénye. Megkérdeztem tőle: “Honnan ez az erő?” Mire ő ezt válaszolta: “Bhakti-jóga. Az önzetlen szeretet. Bizalom egy felsőbb tervben. Kapcsolat Istennel és összhang az Általa teremtett világgal.”

Ez a találkozás megváltoztatta egész életemet. Megtaláltam azt a bizonyos pluszt: a jógát. A lány személyes példamutatása és odaadása eloszlatott belőlem szinte minden aggodalmat, megváltozott a szívem, feltöltődtem hittel és vággyal, hogy azt az utat járjam, amelyet ő is. Jómagam is gyakorló jógás lettem.

A jóga egy új életformához vezetett el, amelyben ott vannak a Védák tanításai: az egészséges életmód (Ájurvéda), a tettek művészete (Karma-jóga), a transzcendentális tudás (Dzsnyána-jóga), a test edzése (Hatha-jóga), az elme szabályozása (Astanga-jóga), a tiszta-önzetlen szeretet (Bhakti-jóga) és az önmegvalósítás útja (Bhagavad-Gítá).

Megnyílt előttem egy csodálatos út, amely több ezer éves bölcsességet, az ősi India értékeit hordozza magában. Gyakorlati tudás ez, amely átformáló hatású. Mindennapi életem részévé vált a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás (ászanázás), a légzőgyakorlatok (pránájáma), a relaxáció, a pozitív gondolkodás és a meditáció.

Mindezek hatására elmúltak a testi és mentális problémáim. Testem a jógától erőt és rugalmasságot kapott, elmém nyugalmat és fegyelmet, míg lelkem békét és harmóniát.

Kezdem felfedezni önmagam és belső világom. Minden napomat csodaként élem meg. Minden nap lehetőség a fejlődésre. A jóga megtanított arra, hogy minden élőlény a tanárom legyen, minden történésben a tanítást lássam, alázattal fogadjak el Istentől mindent, amit ad.

Lehetőségem van sok okos és bölcs embertől tanulni, akik megosztják velem tapasztalatukat, tudásukat. Lehetetlen lenne mindenkit felsorolni, akik értéket adtak át nekem, de néhány embert kiemelnék, akik nagyban meghatározzák jógás életemet:

Sríla Sivaráma Swámi Mahárádzsa, aki lelki tanítómesteremként megmutatta a lélek igazi természetét, Gaura Krisna prabhu (Dr. Tóth-Soma László) lelki mentoromként egyengeti a bhakti-jóga utamat, Thimárné Ozorák Zsuzsanna, aki az egyik legfontosabb hatha-jóga tanárom, és a himalájai jógik (Ráma Krisna dásza Mahárádzsa és Mahádéó Mahárádzsa), akik kegyükben és áldásukban részesítettek, hogy oktathassam a jógát. Ők mindannyian örök jóakaróim. Köszönet nekik!

Hálás vagyok minden tanáromnak, akik tudással ajándékoznak meg; jógaoktató társaimnak, akik tanácsokkal látnak el; minden diákomnak, akik visszajelzésekkel lelkesítenek; barátaimnak, akik kitartásra buzdítanak; szeretteimnek, akik mellettem vannak a szép és a nehéz pillanatokban is. Kiemelten hálás vagyok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának és az ott dolgozó tanári karnak, mert tudásom legjava tőlük származik.

Tanítani azért kezdtem, hogy ez a csoda ne csak az én csodám legyen, hanem mindenkié. Szeretném ha ez a sok jó mindenkivel megtörténne. A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer és a SelfnessYOGA® is ebből kifolyólag született meg. Szeretnék eszköz lenni mások átváltozásában is, szeretném megosztani, amit hallottam és megtapasztaltam, hogy minél több ember legyen egészséges, minél több ember szíve váljon jobbá.

Indiában azt mondják: “Mit sem ér a gazdagok gazdagsága, ha mással azt nem osztják meg, mit sem ér a tudás, ha az nem mindenki javát szolgálja.” Azt a kevés tudást, amit megkaptam, szeretném átadni. Ha ezt megteszem, akkor érezhetem magam igazán gazdagnak.

A jóga olyan, mint a méz, édes és tápláló. A mézet úgy ismerhetjük meg, ha megkóstoljuk. A jógáról beszélhetünk bármennyit, de addig nem tapasztaljuk meg áldásait, amíg mi magunk ki nem próbáljuk.

A jóga független minden anyagi dologtól: nemzetségtől, kortól, nemtől. Bárki elkezdheti, bármilyen szinten kapcsolódhatunk hozzá. Csak rajtunk áll, mi vagyunk sorsunk kovácsai! “A dolgok a szorgalom és nem a vágy miatt teljesülnek.” Ne csak vágyj a jóra, gyere és tégy is érte! Ne félj, senki nem úgy születik, hogy ismeri a jóga útjait, de a gyakorlás és a kitartás meghozza gyümölcsét. Hidd el, én is ezt teszem nap mint nap: tanulok, meditálok és gyakorlok…

Remélem mihamarabb találkozunk valamelyik képzésen!

Szakmai önéletrajz:

Név: Medvegy Gergely

Végzettség, foglalkozás: Vaisnava teológus és jógamester, vezető jógaoktató.
Titulus: a SelfnessYOGA® megalkotója és vezetője, valamint a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer egyik alapítója és az Alapítvány elnöke.
Születési hely, idő: Miskolc, 1983.10.22.
Tel: +36-30/393-86-65
Mail: [email protected]
Web: http://selfnessyoga.hu/

Tanulmányok:

2002: Érettségi
2002-2003: Egészségügyi Továbbképző Intézet – Gyógymasszőr
2004-2005: Krisna-Völgy – „Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás” – Bhakta program
2005-2006: Egészségügyi Továbbképző Intézet – Reflexológus
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Jóga tanfolyami oktatóképzés – Jógaoktató (kezdő tanfolyam)
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Ájurvédikus öngyógyítás tanfolyami képzés
2006-2007: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Jóga tanfolyami oktatóképzés – Jógaoktató (haladó tanfolyam)
Univerzum Egészségközpont – Ájurvéda képzés
2007-2008: Body ’n’ Soul Wellness and Pilates Academy; Pilates Oktató
2008-2009: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Belső főiskolai jógaoktatói képzés – Jógaoktató (főiskolai oktatás)
2009-2010: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Belső jógaoktatói továbbképzés – Vezető jógaoktató
2006-2011: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Vaisnava Teológus (főiskolai szak)
2009-2012: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – Vaisnava Jógamester (főiskolai szak)
2013: Himalája, Gangotri, Ráma Mandír (vaisnava indiai templomban és jóga ashramban) – szerzetes jógiktól hatha-jóga tanulás

Munkahelyek:

2002-2003: Szent Ferenc Kórház, Miskolc – Gyógymasszőr
2003-2004: Kistokaji Általános Iskola – Pedagógiai asszisztens
2004-2005: Krisna-Völgy – Önkéntes szolgálat
2005: Vivien Gyógycentrum – Gyógymasszőr, Reflexológus
2005-2018: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – tanfolyamszervező, jógaoktatás-szervező, jóga- és ájurvéda-oktató
2005-től: tanfolyamszervezés
2006-tól: jógaoktatás kezdő tanfolyamokon és gyakorló jógaórákon
2007-tól: jógaoktatás haladó tanfolyamokon, tanfolyami jógaoktatók képzése
2008-tól: jógaoktatás-szervezés
2009-től: jógaoktatás BHF vaisnava jógamester alapszakon
2010-től: vezető jógaoktató, főiskolai jógaoktatók kiképzése
2008-2015: Kék Lótusz Jóga- és Életmódközpont szakmai tanácsadója
2010-2017: JógaMindenkinek honlap üzemeltetője és szervezője
2013-2018: a vaisnava jógamesterek és lelki tanítómesterek áldása és útmutatása alapján a Vrindávana-Gangotri Jógarendszer kidolgozása
2018: a Vrindávana-Gangotri Jógarendszer megalapítása és az Alapítvány létrehozása
2018-tól SelfnessYOGA® megalkotója és vezetője, valamint a Vrindávana-Gangotri Jógarendszer Alapítvány elnöke

Szakmai tapasztalatok:

Főiskolai tanítás:

2009-2018: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán a következő tantárgyak elméleti és gyakorlati oktatása: bevezető jóga-gyakorlatok, ászanák és pránájámák, relaxáció és csakra-meditáció, jógaélettan, jóga-oktatásmódszertan, ájurvéda.

Tanfolyamok tartása:

Kezdő és haladó jógatanfolyam, ájurvédikus öngyógyítás tanfolyam, ászana felkészítő kurzus, pránájáma és csakra-harmonizáló tanfolyam.

Szemináriumok tartása:

Kezdő és haladó jóga ászanák, jógaéletmód, filozófia, pránajáma, csakrák, meditáció, rávezető jóga gyakorlatok, otthoni jógagyakorlás, táplálkozás.

Táborok tartása:

A jóga gyakorlati aspektusainak gyakorlása (ászanázás, légzőgyakorlatok, relaxációk, meditációk), az életmód megismertetése (táplálkozás, tisztálkodás) és a filozófia elmélyítése (személyiségfejlesztés, önismeret, lelki gyakorlatok).

Jógaoktatói továbbképzések tartása:

Budapest, BHF: Belső jóga tanfolyami oktatóképzések (Kezdő és haladó tanfolyam tartására)
Budapest, BHF: Belső jógaoktatói továbbképzés (Oktatók oktatása)

Jóga-workshopok tartása:

Törzsnyújtás és előrehajlás, hátrahajlás és mellkasnyitás, gerinccsavarás és oldalra döntés, csípőnyitás, fordított testhelyzetek, kéztámaszos ászanák, gerincátmozgatás, álló ászanák, dinamikus és erősítő, légzések és erővonalak ászanázás közben, lazító és nyújtó, stresszoldó workshopok.

Előadások:

Tudományos és jógakonferenciákon, jóga és életmód fesztiválokon, jógaoktatói gyűléseken, indiai rendezvényeken, BHF eseményeken.

Kutatómunka:

2008-2016: Budapest, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola: Jógagyakorlatok tanulásához és tanításához kutatások (bemelegítés, felvétel, kitartás, lebontás, rávezetés, kiegészítő technikák, levezetés, jógaélettan, oktatásmódszertan témaköreiben)
2016-2018: Budapest, JógaMindenkinek és SelfnessYOGA tananyagokhoz kutatások a jóga minden területén.

Tanulmányutak:

2011: 16 napos tanulmány- és zarándokút Indiában: a Himalája szakrális helyeinek meglátogatása.
2012: 16 napos tanulmány- és zarándokút Indiában: a Észak-Közép India szakrális helyeinek meglátogatása.
2013: 16 napos tanulmány- és zarándokút Indiában, Gangotriban: himalájai vaisnava jógás közösségtől jóga tanulás.
2015: 16 napos tanulmány- és zarándokút Indiában: a Himalája szakrális helyeinek meglátogatása és Gangotriban a himalájai vaisnava jógás közösségétől jóga tanulás.
2017: 10 napos jógatábor Rishikéshben.
2018: 16 napos dél-indiai és 16 napos észak-indiai körút