Gyakorlatok és tanfolyamok

A jóga forrásainak tárháza és a bennük rejlő tudás végtelenül hatalmas, valamint a gyakorlatok száma is nagyon sok, így könnyen elveszhetünk közöttük. A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer (és az együttműködési rendszeren keresztül a SelfnessYOGA®) tanfolyamai kiemelik a mindennapokban is alkalmazható, igazán fontos és hasznos elemeket: megtanítanak a helyes életmódra és mindenre kiterjedő gyakorlatsorokat adnak.

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer lényegét és törzsanyagát a kezdő, a közép-haladó és a haladó jóga- és életmód tanfolyamok alkotják, amelyeknek alapja a Jóga tiszta forrásból című könyv, melynek szerzői: Gaura Krisna Dász (dr. Tóth-Soma László), Medvegy Gergely és Ranginí Dévi Dászí (Képes Andrea).

Ezek a tanfolyamok a jógaközpontokban személyesen és a SelfnessYOGA® honlapon keresztül online módon is elérhetőek. A három tanfolyam együtt adja a jógaéletmód alapját és magában foglalja az ászanák, a gyakorlatsorok, a pránájámák, az energetika, a relaxáció, a jógapszichológia, a táplálkozás, a napi rutin, az etikai normák, a meditáció, a mantra-meditáció, valamint az önvaló és Isten aspektusainak megismerését.

A tradíció elveit követve és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatásmódszertanát alkalmazva a jóga elemei egy olyan rendszerben egyesülnek a képzéseken, hogy az mindenki számára elfogadható és gyakorolható legyen.

A fizikai gyakorlatokkal kapcsolatos módszertan a tradicionális ászana-oktatás módszerei mellett a modern mozgásterápia és a gyógytestnevelés eszközkészletéből is táplálkozik, így kiterjed az ászana-variációkra, a kiegészítő gyakorlatokra és a rávezető technikákra is, amelyek összeállítása és használata figyelembe veszi az anatómia, az egészségtan, az élettan, a mozgásterápia szempontjait is.

Az egyes elemek viszonylag szabad sorrendben és a hely, az idő és a körülmények figyelembevételével változatosan alkalmazhatóak, viszont amíg a jógát végzők nem ismerik megfelelő mélységben a gyakorlatok hatásait, addig a különböző gyakorlatsorok végzése ajánlott, amik a Vrindávana-Gangótri Jógarendszeren belül érhetőek el teljes és rövidített formában is. Attól függően milyen szinten van a gyakorló és mennyi ideje van, a különböző fajtákat és hosszúságúakat végezheti.

Az alábbi nevekre kattintva megtekinthetőek a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer gyakorlatsorok:

KEZDŐ SOROK:

kezdő teljes gyakorlatsor

kezdő rövidített gyakorlatsor

KÖZÉPHALADÓ SOROK:

középhaladó teljes gyakorlatsor

középhaladó rövidített gyakorlatsor

HALADÓ SOROK:

haladó teljes gyakorlatsor

haladó rövidített gyakorlatsor

Ezen gyakorlatsorok különlegessége, hogy az ászana és a pránájáma gyakorlás a durva fizikai, az energetikai (pránikus) és a finom fizikai (mentális) test szisztematikus és teljes átmozgatásával, illetve energetizálásával kiegyensúlyozza a szervezet működését. Annak érdekében, hogy az említett egyensúly bekövetkezzen, meghatározott sorban követik egymást a gyakorlatok. A jógázás mentális ráhangolódással és bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követik az álló, a hasat erősítő, a hason fekvő homorító, a térdelő, a kéztámaszos, az ülő és a válltámaszos fordított testhelyzetek. Az ászanák egymást követve megerősítik a lábat, a hasat, a hátat, a karokat, majd az ülő gyakorlatok ellazítják ezeket a területeket. A gyakorlatsor a gyökércsakrától a koronacsakráig minden fő energiaközpontot harmonizál. A testhelyzetek a belső szerveket is masszírozzák, így az egyes szervrendszerek működése javul. Módszertanilag az egyes ászana-szekvenciák felkészítik a gyakorlót a következő egység végzésére, s közben fejlesztik a tudatosságot is. Az álló helyzetű ászanák hatásait az ülő helyzetűek kompenzálják, a hasat erősítőket a hason fekvő homorítók, a homorítókat az ülő előrehajlók, a kéztámaszosokat azok az ülők, melyekben nyújtózik a kar, a teljes sornak pedig a válltámaszos fordított testhelyzetek a levezetői. A fordított testhelyzeteknek természetesen szintén vannak saját kompenzáló ászanái. A nádíkban történő energiaáramlást a pránájáma gyakorlatok támogatják. Az ászanák gyakorlása után légző gyakorlatként nádí-sódhana, illetve a mahá-bandha következik. A lelki hatás kiteljesítése érdekében a sor relaxációval és mantra-meditációval zárul.

Gyakorlottabb szinten az ászanák és a pránájámák mellé mantrák is társulnak.

A Jógarendszer gyakorlatsorait felépítő ászanák jellemzése az “Ászana lexikon”-ban került összefoglalásra.

A jóga- és életmód tanfolyamok teljes leírása az “Online tanfolyamok” menünél található meg.

A speciális területek elsajátítására pedig egyéb kurzusok adnak lehetőséget, mint például: pránájáma és csakra, önismeret és meditáció, ájurvéda, asztrológia, jóga pszichológia, vegetáriánus főzés, szúrjanamaszkár (napüdvözlet), jógikus napirend és tisztálkodás, védikus filozófia, jóga szentírás (Bhagavad-gítá, Jóga-szútra, Hatha-jóga-pradípiká) tanfolyam. Ezeket a foglalkozások a jövőben folyamatosan nyílvánulnak meg és vállnak majd elérhetővé.