Tudástár

Mi a meditáció?

Meditációnak nevezzük azt a tudati folyamatot, amely során megtanuljuk uralni az elménket, elengedünk minden gondolatot és függetlenné válva azoktól, az elmét egy pontra rögzítjük. Az elme kontrollálásának hatására tudatunk békéssé és nyugodttá válik. A kiegyensúlyozott tudatnak pedig az a célja, hogy képessé legyünk a transzcendencia felé fordulni, hogy megérthessük saját magunk és Isten lelki természetét. Ezen végső igazságoknak a megértése eredményez teljes, zavartalan boldogságot. Az elme nyugtalan természete miatt azonban nehéz ezt a nyugodt és rögzített tudatot hosszabb ideig fenntartani. Tartós eredmény érdekében a meditáció aktív folyamatával kell edzenünk az elmét arra, hogy minél hosszabban tudjon egy irányba fókuszálni.

Az elme fókuszálásának eszközei

Elménket rögzíthetjük anyagi vagy lelki tárgyra/tartalomra. Az anyagi tárgyon (pl. egy gyertya lángján, vagy valamilyen természeti jelenségen) való meditáció elősegíti a koncentráció gyakorlását, de nem hoz tartós eredményt. Jóllehet, az elme megállapodik egy időre, és ily módon gyakorolhatjuk a felette való uralmat, de mivel a meditációs gyakorlatnak a tárgya anyagi és ideiglenes, az eredménye is ideiglenes lesz.

Ezzel ellentétben, amikor valaki egy lelki tartalommal rendelkező meditációs tárgyat (pl. egy lelki mantrát, esetleg lelki témájú képeket, ábrákat) használ eszközül (hallja és/vagy látja), abban az esetben ez nemcsak az elme rögzítését, hanem annak anyagi szennyeződésektől való megtisztulását is eredményezi. Ez a folyamat ahhoz hasonlítható, mint egy poros tükör rögzítése a falon, melyet megtisztítunk egy kendő segítségével. Amikor poros, a tükörben saját magunknak és környezetünknek csupán homályos, elmosódott képét láthatjuk (ilyen képünk van most saját magunkról és a környező világról), ellenben tiszta állapotban nem akadályozza az érzékelésünket semmilyen befedő réteg.

A meditáció eredményei

A rendszeres meditáció mind a pszichére, mind a testre áldásos hatású. Eleinte nyugodtságot, derűt, kiegyensúlyozottságot tapasztalunk, majd rövid időn belül fokozódó vitalitást érzünk, miközben egyre kevesebb igényünk lesz az alvásra. A hosszú távú eredmények között említhető a tartós egészség, a jobb reakcióidő, a hallásküszöb javulása, a koleszterinszint csökkenése, a megnövekedett intelligenciahányados, nyitottabb személyiség, megnövekedett akaraterő, belső béke és a negatív tulajdonságoktól való végleges elszakadás. Négy év rendszeres meditáció kb. tizenkét biológiai évvel fiatalítja meg az embert, hosszabbítja meg az életét.

A meditáció legfontosabb eredménye azonban a lelki megvalósítás, azaz a tudatnak az anyagi világ kötőerői fölé való emelkedése és a transzcendentális birodalom közvetlen érzékelése.

A meditációt segítő technikai alapelvek

  1. Rendszeresség: Próbáljunk minden nap meditációt végezni, s ha lehet, mindig ugyanabban az időben gyakoroljunk, hogy szinte természetünkké váljon az elménk megszokott időben való megnyugvása.
  1. Időpont: Tulajdonképpen bármikor gyakorolhatjuk a meditációt, de vannak kedvezőbb időszakok, mint például amikor nyugodtabbak vagyunk, mert akkor inkább a jóság minősége hat ránk. A legkedvezőbb időszak a napkelte előtti másfél-két óra (bráhma-muhúrta).
  1. Időtartam: A meditáció gyakorlását kezdjük napi tíz perccel, és ezt az időtartamot fokozatosan nyújtsuk ki, egészen fél-egy órára.
  1. Helyszín: Segíti a meditációt, ha mindig ugyanazon a helyen végezzük. Ha van rá lehetőség, akkor egy erre elkülönített helyen.
  1. Testhelyzet: A meditációt mindig egyenes háttal végezzük; a fej, a nyak, a hát és a derék egy vonalban van. Arccal forduljunk kelet felé, vagy ha van oltárunk, akkor afelé.
  1. Mentális felkészülés: A meditáció megkezdése előtt adjunk parancsot az elmének a megnyugvásra, majd kalandozó, ide-oda csapongó természetét fokozatosan megzabolázva fókuszáljuk a meditáció tárgyára.
  1. Tudatosság: Legyünk tudatosak a meditáció céljáról és erejéről. Próbáljuk meg tudatosan nyújtani azt az időszakot, amelyben az elmét két elkalandozás között egy irányban rögzítjük.

Meditációs fókusz

A jóga hagyományok gyakorlatában meditációs fókuszpontként rendszerint mantrákat használnak az elme rögzítésére és a tudat tisztítására. A mantrákról külön cikkekben lehet olvasni. Lásd lentebb!

Om mantra leírása ITT található.

Om namó bhagavate mantra leírása ITT található.

Haré Krisna mahá-mantra leírása ITT található.

Ajánló

Menü

Kapcsolat