Tudástár

Haré Krisna mahá-mantra jelentése és hatásai

Ezen mantra az önvaló és Isten megvalósítását elősegítő hangvibráció. Hatására feltárul a lelki természetünk, eredeti kapcsolatunk a Legfelsőbbel és előbukkan a szívünkben szunnyadó tiszta szeretet. A szeretet, amelyen keresztül megtapasztalhatjuk a valódi örömöt és boldogságot.

A teljes mantra

Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré

Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré

E mantra potenciája

A mahá-mantra a legfontosabb a mantra-meditációban. Magában foglalja mind az óm, mind pedig az óm namó bhagavaté vászudévája mantra hatását, és egyidejűleg azok megvalósítási eredményeit. Teljes tökéletességében tárja fel az ember előtt saját lelki mivoltát és örök, szeretetteljes, misztikus kapcsolatát a Legfelsőbbel. Segít megismernünk és elérnünk Istent, mint egy személyt. (Bhagaván-megvalósítás.)

A mahá-mantra jelentése

E mantra a Legfelsőbb Úr neveit tartalmazza, és minden egyes név speciális hatással, erővel rendelkezik, különösen ebben a tizenhat szavas kombinációban:

Hari (megszólító alakja Haré): A Legfelsőbb Úr, aki elpusztítja a Rá (e mantrán keresztül) emlékező személy életében jelenlévő háromféle szenvedést, amelyeket okozhat a saját test és elme, más élőlények és különböző természeti csapások. Továbbá elpusztítja a rossz karmát és a tudatlanságot is.

Krisna: A Legfelsőbb Úr, aki mindenkit vonzó, gyönyörteljes, s aki tiszta szeretetet ad annak, aki Reá emlékezik.

Ráma: A Legfelsőbb Úr, aki lelki erővel és transzcendentális boldogsággal jutalmazza a törekvő jógít.

A mantra teljes jelentését fohászként érthetjük meg: “Ó, mindenkit vonzó Úr! Kérlek, emelj ki a szenvedésekkel teli anyagi világból! Adj lelki erőt, hogy elérhesselek Téged; minden gyönyör illetve boldogság forrását és egyesülhessek Veled az odaadó és szeretetteljes hangulatban!”

A napi szintű mantra-meditáció fontossága

Ahogy a por és az izzadság be tudja fedni a testünket, ugyanúgy a rossz tulajdonságok, a hamis önazonosságok, a tetteink visszahatásai, a kötőerők és az anyagi vágyaink is be tudják fedni lelkünket. Ahogy minden nap megfürdünk, hogy megtisztítsuk testünket, ehhez hasonlóan minden nap a mantrák zengetésében elmerülve meg kell tisztítanunk szívünket, hogy lelkünk valódi természete megnyílvánulhasson.

Ahogy a testünket etetjük étellel, hogy energiához jusson, ugyanígy táplálnunk kell a lelkünket a mantrák transzcendentális energiájával, hogy megfelelően létezhessen.

A tudatunk lehet a gát és a híd is az önvalónkhoz. Ha a tudatunk csak anyagi tartalommal rendelkezik, és pusztán kifelé tekint, akkor gátként fog akadályozni bennünket az önmegvalósítás útján. Ha a tudatot megtöltjük lelki tartalommal és befelé figyelünk, akkor hídként elvezet az önvalóhoz.

Ezen transzcendentális mantra megtölti a tudatot lelki tartalommal, átalakítják és felemelik egy magasabb szintre, ahol tapasztalhatóvá válik a lélek jelenléte és Istennel való kapcsolata.

Kiegészítés: A meditációról ITT, míg másik két mantráról: az Óm mantráról ITT és az Om namó bhagavaté mantráról pedig ITT lehet olvasni.

Ajánló

Menü

Kapcsolat