Online képzés példa

Az alábbiakban egy példa látható, amely a 11 alkalmas kezdő online tanfolyam 6. alkalmát mutatja be. Ez az alkalom a teljes kurzusból lett “kiragadva”, így valóban csak betekintésre alkalmas, hisz az itt megmutatott videókat és jegyzeteket más egyéb videók és jegyzetek előzik meg, illetve követik.

Tartalmi összefoglaló (minden alkalom egy ilyen összefoglaló videóval kezdődik, amely áttekintést nyújt a tanagyagról és a gyakorlatokról).

A következő videók a jóga elemeit tanítják és gyakoroltatják. Minden videó alatt megtalálhatóak a hozzájuk tartozó jegyzetek vagy vázlatok.

Elmélet: A dósák és a testtípusok. (Az elméleti előadások megadják a tudást a jógaéletmód és a jógagyakorlatok elsajátításához.)

          Az elméleti előadás jegyzete elérhető itt: 6. óra – Dósák és testtípusok

Ráhangolódás: érzékek figyelése és a külvilág elengedése. (A képzésen a ráhangolódás alkalomról-alkalomra elmélyíti a résztvevőket a meditáció gyakorlásában.)

          Jelen ráhangolódás szövege elérhető: ITT.

Bemelegítés: álló helyzetben történő átmozgatások. (A bemelegítő videók során a tanulók megismerik a különféle testhelyzetekben és módokon kivitelezhető bemelegítő sorokat.)

          Az álló bemelegítés vázlata: Kezdő tanfolyam 6. óra

Ászana tanulás, vagyis jelen “példa alkalom” új ászanái  kerülnek megtanításra. (Az ászana videókban a hallgatók részletesen elsajátíthatják a jóga pózokat, hisz kitérünk a könnyítésekre és alternatív lehetőségekre is.)

          A kezdő tanfolyam 6. óráján tanult ászanák: napüdvözletvīrabhadrāsana 1., meruākaranāsana, alkartámaszos adho-mukha-śvanāsana és fekvőtámasz, ākarna-dhanurāsana

Pránájáma: válltott orrlyukas légzés egy orrlyukon keresztül. (A légzőgyakorlatos videók a fokozatosság elvét betartva vezetik a jógázókat a kezdő szintű pránájámáktól egészen a haladó szintűek felé.)

          A nádi-sódhana pránájáma (válltott orrlyukas légzés) jegyzet elérhető: ITT.

Relaxáció: a test és az elme ellazítása. (Az oktatás folyamán számtalan relaxációs technikát és szöveget ismernek meg a résztvevők.)

          A videóhoz tartozó relaxációs szöveg ide kattintva látható: tavas vizualizáció.

GYAKORLÓ VIDEÓK

Ahogy fentebb említésre került a bemutató videók a kezdő anyagból (6. alkalomból) lettek kiemelve, így ezeket más videók előzik meg, illetve követik a tanfolyam során. A gyakorló videók elősegítik a korábban megtanult jóga elemek gyakorlását két alkalom között. Kettő van belőlük: egy rövid (arra az esetre ha nincs sok ideje a gyakorlónak) és egy teljes (ha van idő mindent gyakorolni). Általában a rövid 60 perces, míg a teljes 120 perces. (Itt azért nem 120 perc még, mert ez csak a 6. alkalm. A 8-tól lesznek két órásak a teljesek.)

Viszont ha egy résztvevő csak az ászanákat szeretné gyakorlolni, akkor a videókból kihagyható a ráhangolódás, a belemegítés, a relaxáció és a meditáció, így rövídítve le még inkább a gyakorlatsort. Valamint részekre is szét lehet szedni az egyes elemeket, és nem szükségszerű egyszerre megcsinálni őket.

Gyakorló videó – rövid

          A gyakorlatsor vázlata elérhető itt: kezdő gyakorlatsor rövidített 6. óra

Gyakorló videó – teljes

          A gyakorlatsor vázlata elérhető itt: kezdő gyakorlatsor teljes 6. óra

EGYÉB MEGJEGYZÉSEK

A kezdő kurzus egy 0. alkalommal, vagyis egy alapozó foglalkozással is kiegészül, amelyeben bemutatásra kerül hogyan kell végigmenni az online kurzuson, illetve elmondásra kerülnek a szakszavak és jógás kifejezések, ezzel is segítve az instruálás követését. Továbbá az eszközhasználatról is szó lesz.

A tanfolyam előrehaladtával, a 9. alkalomtól a mantra-meditáció is szerepet fog kapni.

A közép-haladó és a haladó tanfolyam is ugyanilyen módon épül fel, de mindegyiknek az előfeltétele az előtte lévő szint elsajátítása. 

Minden kurzus végére egy teljes testet és mindenre kiterjedő gyakorlatsort tanulnak meg a résztvevők, amelyet aztán könnyedén gyakorolhatnak önállóan, vagy a videók segítségével, vagy egy a Vrindávana-Gangótri Jógarendszerhez tartozó jógastúdióban.

Ajánló

Menü

Kapcsolat