Oktatóképzés példa

Az alábbiakban egy példát láthatsz, amely egy alkalmat mutat be a jógaoktató képzés online anyagából. Ez az alkalom a kezdő szint elejéről lett “kiragadva”, így valóban csak betekintésre alkalmas, hisz az itt megmutatott videókat és jegyzeteket más egyéb videók és jegyzetek előzik meg, illetve követik.

MEGÉRTÉST ÉS TANULÁST ELŐSEGÍTŐ RÉSZ

A következő videók a jóga elemeit tanítják és gyakoroltatják. Minden videó alatt megtalálhatóak a hozzájuk tartozó jegyzetek vagy vázlatok.

Elmélet: ászanák fogalma, fajtái, hatásai. (Az elméleti előadások megadják a tudást a jógaéletmód és jógagyakorlatok elsajátításához.)

          Jegyzete: Ászanák fogalma, fajtái, hatásai

Ráhangolódás: a belefelé figyelés megteremtése légzésfigyeléssel. (A képzésen a ráhangolódás alkalomról-alkalomra elmélyíti a résztvevőket a meditáció gyakorlásában.)

          Szövege: ITT

Bemelegítés: ülő és négykézláb állásos testhelyzetből történő átmozgatások. (A bemelegítő videók során a tanulók megismerik a különféle testhelyzetekben és módokon kivitelezhető bemelegítő sorokat.)

Ászana tanulás, vagyis jelen “példa alkalom” új ászanái: ardha-candrāsana 1., santolanāsana, bhujaṅgāsana, jānu-śīrṣāsana, ardha-pūrvottānāsana. (Az ászana videókban a hallgatók mind gyakorlóként, mind leendő jógaoktatóként elsajátíthatják a jóga pózokat, hisz kitérünk a könnyítésekre és alternatív lehetőségekre is.)

          Az ászanák leírásai elérhetőek a nevükre kattintva: ardha-candrāsana1.,
          santolanāsanabhujaṅgāsanajānu-śīrṣāsanaardha-pūrvottānāsana.

Pránájáma: részlégzések megfigyelése sarok ülésben. (A légzőgyakorlatos videók a fokozatosság elvét betartva vezetik a jógázókat a kezdő szintű pránájámáktól egészen a haladó szintűek felé.)

          Jegyzete: ITT

Relaxáció: a relaxáció elmélete és egy aktív testi relaxáció instruálása. (Az oktatás folyamán számtalan relaxációs technikát és szöveget ismernek meg a résztvevők.)

          Elmélete: Relaxáció elmélete  Szövege: ITT

GYAKORLÓ VIDEÓ

Ahogy fentebb említettem ezek a videók a kezdő anyag elejéből lettek kiemelve, így jelenleg egy gyakorló videó van, de az 5. alkalomtól már két gyakorló videó is van: egy rövid és egy teljes. Ezen videók elősegítik a korábban megtanult jóga elemek gyakorlását két alkalom között.

3. alkalom gyakorló videója

          Vázlata: Kezdő gyakorlatsor_3_alkalom

OKTATÁSMÓDSZERTANI RÉSZ

Ezekben a videókban a megtanult jógaelemek oktatói szemmel történnek feldolgozásra, mint például:

Részlégzések tanítása

          Leírása: ITT

Relaxáció tanítása

          Jegyzete: Relaxáció tanítás oktatói szemmel

Bemelegítés alkalmazásának lehetőségei

          Jegyzete: A bemelegítés alkalmazásának lehetőségei

A jógaoktatóképzés két formában végezhető el: online vagy kontakt.

Az online lehetőség ITT található, míg a kontakt ITT.

Várunk sok szeretettel!