Ászana lexikon

Kategóriák

Ardha-nāvāsana – Fél-csónakállás

Ardha-nāvāsana: ardha = fél; nāva = csónak → Fél-csónakállás

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: derékszög, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: daṇḍāsana.

  1. Kilégzéssel a törzsedet döntsd hátra. A zárva tartott lábakat térdben hajlítva emeld fel a talajról. A lábszárakat hozd vízszintbe, nagyjából tartva a derékszöget a törzs és a comb között. Csak az ülőgumóid vannak a talajon.
  2. A karokat is emeld fel a combok mellé úgy, hogy egymással és a talajjal párhuzamosak legyenek. A tenyereid egymás felé nézzenek. A hátad és a karod nyújtózik, a fejed és a lábfejed egy vonalba kerül egymással.
  3. Belégzéssel bontsd a pózt, engedd vissza magad daṇḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A comb és a törzs minden izma aktív, de két fő erővonal van: az ülőgumóktól kiindulva nyújtózol föl egyik irányba a térddel, míg másik irányba a fejtetővel.

– A térded legyen hajlítva, a lábszáraid párhuzamosak a talajjal, a sarokkal és talppárnákkal nyújtózol előre (a lábfej a spicc és pipa közötti helyzetben van).

– Megfeszíted a hasad, emeled a szegycsontot, hátraengeded a vállakat, lefelé húzod, és a hátadba simítod a lapockákat. A megtartott vállból a karokkal nyújtózol az ujjhegyek végéig.

– A fejtetővel felfelé nyújtózol, a nyakad hosszú, a torkod puha. A tekinteted előre néz, a szemmagasságban lévő lábfejre.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL az ülőcsontoktól hozd a figyelmed két irányba, a fejed és a lábad felfelé: egyik irányba a fejtetővel, másik irányba pedig a térddel (és aztán a talpaddal) nyújtózz. KL a fejtől és a lábtól hozd a figyelmed a köldök felé: a törzset és a lábat közelítsd/húzd egymáshoz.

Variánsok:

Nāvāsana (csónakállás): amikor a lábak nyújtva vannak, és úgy tartod meg a pózt, hogy a törzs és a két láb derékszöget zár be egymással.

Parivṛtta-nāvāsana (csavart csónakállás): a póz közben az egyik kézhátat az ellentétes térd külső oldalára simítod, míg a másik kézzel hátra-fölfelé nyújtózol, csavarva a gerinc fölső szakaszát. A tekinteted a hátul lévő kezed felé néz.

Felkészítő āsanák:

– A comb erősítésére utkaṭāsana, garuḍāsana, vīrabhadrāsana 1. és vīrabhadrāsana 2.

– A has erősítésére: lábemelések, felülések, alkartámaszos fekvőtámasz, nābhyāsana.

– A hát erősítésére: nirālamba– és teljes bhujaṅgāsana, ardha– és teljes śalabhāsana, hason fekvésben ellentétes kar- és lábemelések, illetve törzsemelések.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Az alábbi technikák mind könnyíthetik a kitartást:

– A felvételnél a kezeidet hagyd a talajon.

– Végezd az ardha-nāvāsanát falra tett talpakkal.

– Hajtsd végre az ardha-nāvāsanát úgy, hogy csak az egyik lábad emeled fel a talajtól.

– Felveheted hevederrel oly módon, hogy a heveder két vége a két kezedben van, miközben a középső részét átvezeted a lábujjpárnákon.

– Amikor felvetted a fél-csónakot, a két kezeddel megfoghatod a combod térdhajlatoknál.

Hatások:

– A tudatra: frissítő és erősítő.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: serkenti az emésztő-, a keringési-, az ideg-, és a hormonrendszert, fiatalít és növeli az erőnlétet; csökkenti a zsírlerakódást a hason és csípőn.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a comb-, a derék-, a has- és a nyakizmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Komoly emésztési rendellenesség, (pl. fekély, gyulladás, műtét utáni állapot) gerincsérv, lágyéksérv és terhesség esetén ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

Ajánló

Menü

Kapcsolat