Tudástár

Fogyasztó és méregtelenítő teák, illetve gyümölcs- és zöldséglevek

A megfelelő folyadékbevitel a nap során nagyon fontos, mert általa nem csak tápanyagot kap a szervezet, hanem a működéséhez szükséges vízmennyiséget is, valamint a kiválasztás kerül támogatásra.

Az ájurvéda szerint a különféle testtípusú embereknek különböző igényük van a folyadékpótlásra. A kapha típusú (telt) embereknek naponta kb. 1-1,5 liter, a pitta típusúaknak (átlagos) 2-2,5 liter, míg a vátta alkatú (vékony) személyeknek 2,5-3 liter. Így ezen mennyiségeket szerencsés naponta inni. Természetesen az egyéni állapotoknak megfelelően és a fizikai mozgás mennyiségét illetően ez a mennyiség változhat.

(A dósákról és a testtípusokról ITT olvashatsz bővebben.)

Amennyiben fogyasztó és méregtelenítő diétába kezdenénk, akkor speciális teákkal vagy gyümölcs- és zöldséglevekkel a kúra kiváló módon kiegészíthető.

Citromos víz

Reggel, felkelés és szájápolás után, de még a reggeli előtt fél-egy órával megihatunk fél liter meleg citromos vizet, mely jót fog tenni a beleknek, a májnak, a vesének és a sav-bázis egyensúlynak.

Teák

Az alábbi teák remek módon támogatják a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, és az első kettő ezen túl még az emésztést is javítja, így ajánlott ezekkel kezdeni és aztán áttérni a másik háromra. Mindegyiket egy-egy hétig érdemes inni, aztán egy hét szünetet tartani, és ezen egy hetes köztes időben zöldség- és gyümölcsleveket inni.

Gyömbértea fűszerekkel

Hozzávalók: 5-6 cm hosszú gyömbér gyökér frissen reszelve, ⅓-ad mokkáskanál őrölt feketebors, 1 lapos mokkáskanál őrölt kurkuma, 3 szem kardamom, 2 db citrom frissen csavart leve, 1 evőkanál méz, 2 liter víz.

Elkészítés: A 1,5 liter vízben a reszelt gyömbért kis lángon főzzük 1-2 percig úgy, hogy már benne van a feketebors, a kardamom és a kurkuma is. Majd hagyjuk állni 10 percet, utána szűrjük le és öntsük hozzá a fél liter maradék vizet, hogy ne legyen forró a tea és ezek után tegyük bele a citromlevet és a mézet.

Rooibos tea fűszer magokkal

Hozzávalók: 2 evőkanál rooibos tea, 1 evőkanál köménymag, 6 szem szegfűszeg, 2 liter víz.

Elkészítés: Mozsárban törjük durvára a köménymagot és a szegfűszeget és 2 liter vízzel főzzük fel, egy percen keresztül hagyjuk gyöngyözni. Majd az így kapott főzettel forrázzuk le a rooibos teát. Hagyjuk állni 10 percet, aztán szűrjük le.

Zöld tea citromfűvel

Hozzávalók: 1 evőkanál citromfű, 2 evőkanál zöld tea, 1 db citrom frissen csavart leve, 1 evőkanál méz, 2 liter víz.

Elkészítés: A citromfüvet és a zöld teát 1,5 liter forró vízzel forrázzuk le és hagyjuk 5 percig ázni. Szűrjük le és aztán adjuk hozzá a maradék fél liter vizet, hogy ne legyen forró a tea és ezek után tegyük bele a citromlevet és a mézet.

Borsmenta gyömbérrel

Hozzávalók: 2 evőkanál borsmenta, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1-2 db citrom frissen csavart leve, 1 evőkanál méz, 2 liter víz.

Elkészítés: A borsmentát és a gyömbérport 1,5 liter forró vízzel forrázzuk le és hagyjuk 8 percig ázni. Szűrjük le és aztán adjuk hozzá a maradék fél liter vizet, hogy ne legyen forró a tea és ezek után tegyük bele a citromlevet és a mézet.

Csalántea gyömbérrel

Hozzávalók: 1 evőkanál csalánlevél, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 db citrom frissen csavart leve, fél evőkanál méz, 1 liter víz.

Elkészítés: A csalánlevelet és a gyömbérport 8 dl forró vízzel forrázzuk le és hagyjuk 5 percig ázni. Szűrjük le és aztán adjuk hozzá a maradék 2 dl vizet, hogy ne legyen forró a tea és ezek után tegyük bele a citromlevet és a mézet.

Kiegészítés: egy nap max. 1 liter csalántea iható, mert erős vízhajtó hatása van. Ha az egy liter is sok lenne, akkor csökkentsük a mennyiséget napi fél literre. Valamint ügyeljünk arra, hogy a tea mellett ásványvizet vagy zöldség és gyümölcslevet is igyunk.

Megjegyzés

Az ájurvéda tanítása szerint nem ajánlatos forró vízbe mézet és citromlevet tenni, mert roncsolódnak, ezért vannak a receptben úgy írva, hogy csak akkor tegyük bele ezeket, amikor már nem forróak, hanem csak melegek (kb.50-60 fokosak). 

Az elkészített teákat a nap folyamán egyenletesen elosztva lehet fogyasztani.

Gyümölcs- és zöldséglevek

A levek kapcsán az első elv, hogy mindig vegyszermentes gyülölcsből és zöldségből, illetve frissen csavartak (vagy préseltek, turmixoltak) legyenek. A második elv, hogy soha ne legyenek hidegek (még nyáron se)! Ha a fogyás a cél, akkor a harmadik szempont az, hogy a lé csak egy vagy maximum két terményből legyen elkészítve. Tiszta vízzel bármikor lehet hígítani. Negyedjére figyeljünk arra, hogy délelőtt fogyasszunk gyümölcslevet, míg délután zöldséglevet. Következő pontban érdemes megjegyezni, hogy az italokat bátran ízesíthetjük emésztést elősegítő fűszerekkel (lásd lentebb). Végül pedig saját testtípusunkhoz passzoló alapanyagból csináljuk mindezt.

A dósáknak (testtípusoknak) megfelelő elosztást a következő link alatt lévő táblázat tartalmazza: Testtípusoknak megfelelő étkezés.

Fűszerek, amiket használhatunk

Igényünknek megfelelően a levekbe tehetünk emésztésjavítő fűszereket. Kerüljük el a túlfűszerezést, csak kis mennyiséget használjunk és egy vagy maximum két fűszert tegyünk egy italba. Természetesen aztán a különböző napokban különböző turmixokat ihatunk különféle fűszerezéssel, így nagyon változatossá tehetjük a diétát, ami egyben felettébb finom is lesz.

Alábbiak közül válogathatunk: kömény, fahéj, citromfű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, ánizs, aszatgyanta (asa foetida vagy hing) - hagymához hasonló az íze, édeskömény, kardamom, koriander, borsikafű, rozmaring, torma, gyömbér, zsálya, kapor, menta, oregánó, sáfrány.

A fűszerek használatánál az ízlésünkre támaszkodjunk és úgy társítsuk az alapanyagokat, hogy passzoljanak és finomak legyenek. Pl.: fahéjas almalé, fahéjas szilvalé, citromfüves körtelé, sáfrányos banánlé, rozmaringos meggylé, mentás narancslé, ánizsos és bazsalikomos uborkalé, oregánós és bazsalikomos paradicsomlé, gyömbéres répalé, kapros uborkalé. Ez mindössze pár példa volt az én ízlésem szerint, de légy kreatív és a saját kedvenceidet összekeverve készíts ínycsiklandozó italokat. Ezen levek esetében is megcélozható a napi 2 liter. Délelőtt 1 liter gyümölcslé és délután 1 liter zöldséglé. A testtípustól és mozgásintenzitástól függően plusz-mínusz fél liter beszámítható még.

Kellemes ízeket, hatékony fogyást és méregtelenítést kívánok!

Amennyiben szertnél még több lehetőséget megismerni a fogyásra és méregtelenítése, akkor figyelmedbe ajánlom ezen témájú online tanfolyamot, amelyről IDE kattintva tájékozódhatsz.

Ajánló

Menü

Kapcsolat