Tudástár

Kedvezőséget és békét adó mantra

A “hari om szaha náv avatu” kezdetű mantra nagyon kedvező, mert a zengetői életében elveszi a kedvezőtlenségeket és helyébbe sikert és békét teremt. A védikus kultúrában a csoportos tanulás előtt vagy bármilyen fontosabb intellektuális tevékenység előtt vibrálták ezen imát.

Mikor és miért jó ezen mantra?

A védikus kozmológia alapján jelen teremtésen belül épp a Kali-korszak zajlik, ami nem más mint a tudatlanság, a nehézségek és a félreértések korszaka. A saját karmánkon túl többek között ez okozza a problémákat az életünkben, akár a tanulásunk, a lelki gyakorlataink és a jógázásunk során is.

Az őszinteségen, a becsületen, a kitartáson és a lelkesedésen túl szerencsés szent mantrákkal is felvértezni magunkat a kedvezőtlen hatásokkal szemben, hogy minimalizáljuk a hibázási és félreértési lehetőségeket.

A lentebb található mantrát akkor szoktunk zengetni amikor épp tanulás vagy szellemi vagy lelki gyakorlás előtt vagyunk és mindezt csoportban végezzük. Először a kiejtés szerinti írása, majd a jelentése, végül pedig a magyarázata olvasható.

Tanulás előtti “béke” mantra

hari om szaha náv avatu

szaha nau bhunaktu

szaha vírjam karavávahai

tédzsaszvi náv adhítam asztu má vidvisávahai

om sánti sánti sántihi

A mantra jelentése

“Bárcsak az Úr védelmezne bennünket! Bárcsak az Úr az örömét lelné bennünk! Bárcsak hatékonyak lennénk! Legyenek tanulmányaink kiválóak! Ne legyen közöttünk egyet nem értés! Béke, béke, béke!”

A mantra magyarázata

Az Úr hatalmas és mindenható, sok neve van. Hariként abban a minőségében szólítják Istent, amikor elveszi a Rá emlékező ember szívéből a rossz tulajdonságokat, sorsából a kedvezőtlen karmát, tudatából a tudatlanságot és életéből a szenvedéseket, vagyis kijavítja a hibákat és megnyilvánítja a kedvezőségeket. Ebben a mantrában Harit szólítjuk meg és kérjük Tőle mindazt, ami a jelentésben le van írva. Isten kegyes és szeretetteljes, így meg is áld minket mindazzal, amit kérünk Tőle, főleg akkor, ha az transzcendentális és a lelki életünket segíti elő. A sánti szó békét jelenti, de az Úr egyik neve is. Isten maga a Béke, ezért ezt a szót mantrázva mi magunk is békéssé válunk.

Ajánló

Menü

Kapcsolat