Tudástár

Kötőerők, amelyek befolyásolnak minket

A fizikai világban három láthatatlan erő, úgynevezett kötőerő (gúna), vagy minőség működik, amely az élőlények testi és szellemi működését egyaránt befolyásolja. Ezek a kötőerők a jóság (szattva), a szenvedély (radzsasz) és a tudatlanság (tamasz). A három mindig egyszerre hat, de egyikük általában dominánsan meghatározza az élőlények minden cselekedetét és gondolkodását. A három kötőerő kombinációja eredményezi az élőlények végtelen sokféle természetét. Azt, hogy melyik kötőerő dominanciája jellemző valakire, többek között jelentősen befolyásolja az általa előnyben részesített életminőség.

Jóság minősége

A jóság kötőereje (szattva gúna) tisztább a többinél, ragyogó, és megszabadítja az embert a kedvezőtlen sorstól. A jósághoz tartozik a tudás, az egészség, a harmónia, az optimizmus, a nappal, a kitartás, az őszinteség, az egyszerűség, a tisztaság, az alázat, az önbizalom, a rend. A jóság minőségében élők boldogok a helyzetükben, s ez a boldogságérzet valamint a tudás, amit birtokolnak az, ami megköti őket. Ezért is hívják még ezt a legtisztább erőt is kötőerőnek. Mégis fontos ezt a szintet elérni, mert innen lehet eljutni a lelki síkra, illetve ez a kötőerő a testi és a mentális egészséget ad. A jóság kötőerejének dominanciája felemelkedést okoz ebben az életben, és magasabb rendű újjászületést eredményez a következőben.

Szenvedély minősége

A szenvedély minősége (radzsa gúna) a vég nélküli vágyból és sóvárgásból születik, ezért az anyagi, gyümölcsöző tettekhez köti az élőlényt. A szenvedélyhez tartozik a sok anyagi vágy, a mohóság, a birtoklásvágy, a kétszínűség, a túlzott szexualitás, az állandó változás, a gyulladás, a szétszórtság, az erős kalandvágy, a hatalom és a karrierépítés, a túl sok lelkesedés majd aztán a túlzott érdektelenség ugyanazon téma iránt. Ha a szenvedély minősége van növekvőben egy ember természetében, vagy életében, akkor erős ragaszkodás, gyümölcsöző cselekedetek, fáradhatatlan törekvés, valamint fékezhetetlen vágy és sóvárgás alakul ki az életében, ami betegséget és elégedetlenséget hoz. Ez a kötőerő az emberek világában való újjászületést eredményezi.

Tudatlanság minősége

A tudatlanság kötőereje (tama gúna) okozza az élőlények illúzióját. E kötőerő hatásának következménye az őrültség, a tétlenség, a tunyaság és a túl sok alvás. Ezek a dolgok azok, amelyek hozzákötözik az ebben a kötőerőben lévő embert az anyagi világhoz. A tudatlanságoz tartozik még az értelmi és érzelmi ostobaság, a betegség, a sötétség, az akaraterő hiánya, a hazugság, a kritika, a diszharmónia, a kosz, a züllöttség. E kötőerő dominanciájában az ember jelen életében mentális sötétségben és testi betegségben fog élni, míg következő életében alacsonyabb rendű újjászületését remélhet.

A kötőerők megkötnek

A jóság kötőereje a boldogsághoz, a szenvedély a gyümölcsöző tettekhez, a tudatlanság pedig az ember tudását befedve az őrültséghez láncol. Bármelyik kötőerő is hat dominánsan az emberre, mindegyik valamiféle újjászületést eredményez, ezért az ember számára a legfőbb cél az, hogy felülemelkedjen az anyagi kötőerőkön a megfelelő táplálkozás, a meditáció és az önvaló tanulmányozása által.

Minden befolyásol minket

Az embernek élete minden területén a három kötőerővel kell társulnia. Annak megfelelően, hogy mit eszik, mit olvas, milyen zenét, vagy beszédet hallgat, mit és hogyan mond, mit néz, illetve lát, olyan jellegű kötőerő befolyása alá kerül.

A szép zene, az igényes környezet, az erőszakmentes étkezés, a tiszta otthon, a jó társaság, az intelligenciát és jellemet építő olvasmányok mind a jóságba tartoznak, így ha valaki ezekkel veszik körbe magát, akkor ő maga is a szattva-gúna minőségét fogja tapasztalni.

Ha valaki életét a vágyak hajszolása, a szerelmi kalandok űzése, a romantikus és akciófilmek nézése, az állandó társasági programok, vagy épp a hatalmi harcok teszik ki, akkor a radzsa-gúna fogja uralni az életét és soha nem lesz kiegyensúlyozott.

A piszkos otthon, a rossz társaság, az ápolatlanság, a horrorfilmek, az üvöltő és káromkodó zene, a intelligencia hasztalan dolgokkal való megtöltése egytől egyig lehúzza az embert a tama-gúna kellemetlen mélységébe.

A cél: a kötőerők fölé emelkedni

Olvashattuk, hogy a kötőerők mennyire meghatározzák az egyén mentális és testi állapotát. Fontos, hogy saját esetünkben is felismerjük ezek jelenlétét, és minél inkább a jóság minőségébe kerüljünk. Ott válhatunk igazán erőssé, kiegyensúlyozottá és értelmessé, a dolgokat az igazi valóságukban fogjuk látni és valóban meg tudjuk oldani a problémákat.

A jóság szintjéről pedig felléphetünk a transzcendencia szintjére, ahol megtapasztalhatjuk az anyag és a lélek különbözőségét, valamint megérthetjük eredeti lelki helyzetünket és a kapcsolatunkat Istennel. Mindebben segítségünkre lehet a jóga.

Megjegyzés: a kötőerők nagymértékben befolyásolják a karmánkat. A karmáról IDE kattintva olvashatsz egy cikket.

 

Ajánló

Menü

Kapcsolat