Tudástár

Engedj el mindent ráhangolódás

Leülsz a talajra egy keresztezett lábú ülésbe, ami Neked kényelmes. Becsukod a szemed és elengeded a külvilágot. Megfigyeled a testtartásod, ha szükséges igazítasz rajta oly módon, ahogy azt megtanultuk.

Azután figyeled a légzésedet és elkezded lassítani, hosszítani azt. Ha jólesik akkor teljes jógalégzéssel lélegezz, ha ez nem esne jól akkor csak mély légzéssel lélegezz.

Figyeld a körülötted lévő hangokat és próbáld aztán azokat elengedni. Figyeld az érzetet, amit tapasztalsz a talaj és a comok, farizmok között, de engedd el. Figyeld a ruhadarabokat a testeden, majd engedd el az érzetet. Próbáld teljesen elengedni a külvilágot. Figyeld az érzéseidet, gondolataidat, hogyan áramolnak benned. Azután ezeket is engedd el. Belélegzel nyugalmat, kilélegzel minden gondolatot. Kilégzésről kilégzésre kifújod magadból mindezt és csak legyél egy külső szemlélő.

Megtudtad figyelni a tested, a légzést, az energiát. Megtudtad figyelni a gondolatokat, az érzéseket és így figyelőként létezel. Ekkor tudhatod, hogy te a testen és a tudaton túl létezel, lélek vagy. Lélek vagy, amely örökké létezik, mindig volt, mindig lesz, Isten szerves része. Próbáld figyelni ezt az állapotot, amikor test nélküli és gondolatok nélküli vagy.

Érezd, hogy végtelen nyugalom, béke, biztonság érzés és szeretet hatja át egész lényedet. Maradj még egy kicsit ebben a hangulatban. Tudatosítsd magadban, hogy a jóga útját járva majd megismerheted az önvalót és az önvaló kapcsolatát a Legfelsőbbel. Mindebben segítségedre lesz a jóga gyakorlata, a lelki gyakorlatok, a tanítók, a mesterek és Isten maga. A tiszteletadó mantrákon keresztül most a hálánkat fejezzük ki feléjük, illetve egy lelki hangulatba kerülünk a mantrák hatására.

Tedd a tiszteletadó mantrák közül az elsőt a tudatodban és zengessük el a mantrákat egy mély belégzés után.

oṁ ajñāna-timirāndhasya jñānāñjana-śalākayā

cakṣur unmīlitaṁ yena tasmai śrī-gurave namaḥ

 

nama oṁ viṣṇu-pādāya kṛṣṇa-preṣṭhāya bhū-tale

śrīmate bhaktivedānta-svāmin iti nāmine

 

namas te sārasvate deve gaura-vāṇī-pracāriṇe

nirviśesa-śūnyavādi-pāścātya-deśa-tāriṇe

 

jaya śrī-kṛṣṇa-caitanya prabhu-nityānanda

śrī-advaita-gadādhara-śrīvāsādi-gaura-bhakta-vṛnda

 

oṁ yogeśvarāya yoga-sambhavāya yoga-pataye

govindāya namo namaḥ (3x)

Vegyél két-három mélyebb lélegzetet. A mantrák hatásait, jelentőségét a tudatodban tartsd meg.

Majd tedd össze a kezedet imapózba szíved elött. Nyisd a szemed, nézd a kezed, nézd a talajt, majd emeld fel a tekintetedet szemmagasságba.

Hare Kṛṣṇa! Légy üdvözölve!

 

(Szöveget írta: Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat