Tudástár

Ráhangolódás OM mantrával

Az alábbi gondolatmenet az OM mantra zengetésére készít fel. A helyes testtartás mellett, először kiürítjük a tudatot, majd megtöltjük azt lelki tartalommal, az OM mantrával.

 

Ülj le meditációs testhelyzetbe és kezdjük el a ráhangolódást. Csukd be a szemed, belülről figyeld a testtartásodat. A medence stabilan, középhelyzetben van, a keresztcsont merőleges a talajra, az ülőcsonton van a törzs súlya, két lábad süllyed lefelé.

A két láb és a medence megtartja a törzset, amely egyenes. Finoman húzd befelé a köldöködet, ez aktivizálja az alhasi tájékot. Finoman lapjával emeld a szegycsontodat, ez emeli a mellkast, illetve teret ad a tüdőnek. Vállcsúcsokkal nyújtózz kifelé, ez egyenesíti majd a vállövedet. Közben a válladat húzd hátra-lefelé és a lapockádat simítsd a hátadba. Ez megtartja majd a vállövet. Fejedet húzd a medence fölé, hogy a keresztcsont, nyakszirtcsont egy vonalban legyen. Arcod előre néz és a fejed legtetejével nyújtózz az ég felé. Ezzel fogod aktiválni a mélyhátizmokat és teszed hosszúvá a gerincoszlopot.

Amiket elsoroltam próbáld együtt, egyszerre megtartani. Ebben az esetben lesz az ászanád szilárd. De egy jól összerakott ászana nem csak szilárd, hanem kényelmes is. Próbáld ellazítani mindazon izmaidat, amik nem szükségesek a tartáshoz. Lazítsd el lábszáradat, lágyékodat. A törzs elülső és hátulsó felszíne aktív, de a belső szerveket próbáld ellazítani. Engedd, hogy a hasi tartalom puha legyen, míg a mellkasi tartalom ritmikus. Lazítsd el alkarodat, felkarodat, torkodat. Érezd, hogy torkod puhává válik. Lazítsd el arcizmaidat. Érezd, hogy arcbőröd kisimul. Így kényelmes és szilárd is lesz egyszerre az ászana.

Állapodj meg ebben a testhelyzetben és anélkül, hogy megmozdulnál, vezesd figyelmedet a légzésedre. Orron keresztül lélegezz. Szemléld a spontán légzésedet, szemléld a légzőizmok munkáját. Légy az egész légzésről tudatos. A tudatoddal birtokold a folyamatot.

Mélyítsd a légzésedet. Mélyebb a belégzésed, hosszabb a kilégzésed.

Miközben lélegzel érzed a levegő illatát. Érzed a levegő súlyát a bőrödön, hallod a zajokat. Majd engedd el az ízt, az érzetet, a hangokat. Engedj el mindent, légy független a külvilágtól, és csak befelé szemlélődj.

Figyeld az elmédet, a tudatodat, mik vannak benne. Majd engedj el mindent a tudatodból. Nyugalmat lélegzel be és kilélegzel minden gondolatot. Belélegzed az energiát és kilélegzel mindent, amire nincs szükséged. Így, kilégzésről-kilégzésre megtisztítod a tudatodat, kiüríted azt. Nyugodttá, békéssé és csendessé válsz.

A letisztult tudatod középpontjába helyezd el az OM mantrát. Ha emlékszel a szanszkrit jelére, idézd fel azt és lelki szemeid előtt lásd. Ha nem emlékszel rá, írd le magad előtt, hogy AUM és azt tartsd, vizualizáld folyamatosan. A mantrát a szemeddel látni fogod, a száddal kimondod, a füleddel hallod, a bőrödön pedig érezni fogod a hangvibrációt, a rezgést. A füleiden túl az elmédet és a szívedet is tárd majd ki. Érezd, hogy a mantra az egész lényedet áthatja. Csak a mantra van a tudatodban, minden mást elengedsz és kizársz.

Kezeddel felveheted a dzsnyána-mudrát vagy a namaszkár imatartást, és hatszor elzengetjük hangosan, közösen a mantrát. Kezdjük egy mély belégzés után: OM 6-szor. (Ez a szám lehet bármennyi, ez idő és jógázók függvénye.)

Maradjon csukva a szemed, vegyél két-három mélyebb lélegzetet. Szemléld, hogy a mantra milyen érzeteket keltett benned.

Őrizd meg mindazt a lelki élményt, lelki energiát, amit a mantra adott neked, de a mantrázás folyamatát engedd el. A következő kilégzéssel finoman döntsd előre a fejedet. Tedd össze a két kezedet, majd dörzsöld össze gyorsan, erősen a tenyereidet, melegítsd fel azokat. A két forró tenyeredet tedd a két szemed elé, hagyd ott őket és érezd, hogy a meleg átjárja arcod, szemed, fejed. Feltöltöd a tudatodat életerővel. Lassan pislogva nyisd ki a szemed. Húzd le a két kezed, tedd össze imatartásba.

(Szöveget írta: Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat