Tudástár

Napüdvözlet mantráival ráhangolódás

Ez a  gyakorlat a napüdvözlet mantráit helyezi fókuszba, elősegítve azok mélyebb megvalósítását és hatásuk kibontakozását.

 

Miután leültél, csukd be a szemed, húzd ki magad. Teljesen engedd el a külvilágot és figyelj a testtartásodra. Stabilizáld a medencédet, süllyeszd a lábadat, húzd ki a törzsedet, fejtetővel emelkedj fölfelé. Érezd, hogy a láb és a medence süllyed lefelé. Olyan, mintha a tóparton egy iszapos részen ülnél, a gravitáció húzna lefelé és belesüllyedsz az iszapba. Legyen stabil a medence és a láb.

A medence és láb megtartja az egyenes törzset. A talaj stabilitását vezesd felfelé a figyelmeddel a törzsedbe. Jön felfelé a figyelem: ülőcsont, keresztcsont, derék, hát, nyak, fej, fejtető. Ahogy nyújtózol fölfelé, úgy az erőt és a stabilitást vezeted a tartásba.

Anélkül, hogy a testtartásod és a nyújtózásod megváltozna, vezesd a figyelmedet a légzésedre. Orron keresztül lélegezz. Legyen mélyebb a belégzésed és hosszabb a kilégzésed. A mély légzést tartsd egyenletesen, szabadon áramlóan.

Belégzéssel vegyél nyugalmat magadhoz, kilégzéssel fújd ki a benned lévő gondolatokat, a benned lévő zavaró érzéseket. Kilégzésről-kilégzésre engedj el mindent. Próbáld az elmédet teljesen kiüríteni. Csak a puha, egyenletes légzésedet szemléld.

A következőkben a napüdvözlet mantráit fogjuk gyakorolni. Először elzengetem előre, és közben te megfigyeled. Miután egyedül elzengettem, utána közösen ismételjük. Tehát a gyakorlatban, mantránként kétszer történik a zengetés, először én és másodjára együtt.

Menjünk végig a mantrákon. Figyelj és majd ismételd utánam:

(Tiszteletadó mantra) Om sri szavitrí szúrja nárájanája namaha

Om mitrája namaha

Om ravajé namaha

Om szúrjája namaha

Om bhánavé namaha

Om khagája namaha

Om púsné namaha

Om hiranja-garbhája namaha

Om márícsajé namaha

Om áditjája namaha

Om szavitré namaha

Om arkája namaha

Om bhászkarája namaha

Majd vegyél két-három mélyebb lélegzetet. Őrizd meg tudatodban a mantrákat, hogy aztán tudj rájuk emlékezni, és a napüdvözlet közben is felidézni. Lassan engedd el a ráhangolódás folyamatát. A következő kilégzéseddel finoman döntsd előre a fejedet, tedd össze a tenyered imapózba, dörzsöld össze a két tenyered, melegítsd fel azokat. Majd a két forró tenyered tedd a két szemed elé, hagyd ott őket. Érezd, hogy a meleg átjárja szemed és az arcodat. Majd lassan-lassan pislogva nyisd ki a szemed, húzd le a kezed, tedd össze imapózba.

(Szöveget írta: Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat