Tudástár

Lelki mantrákkal ráhangolódás II.

A következő folyamat során igazítjuk a testtartást, elengedjük a külvilág érzékelését, kiürítjük a tudatot, majd a letisztult tudatot megtöltjük Isten megvalósítását elősegítő mantrákkal: az OM-mal, az Om namó bhagavaté-val és a Haré Krisna mahá-mantrával.

 

Vedd fel a meditációs ülő pozíciódat, ami lehet egy keresztezett lábú ülés is. Miután leültél, csukd be a szemed, és belülről szemléld a testtartásodat. Billentsd középhelyzetbe a medencédet, két ülőcsontodon legyen a törzsed súlya, keresztcsontod legyen merőleges a talajra. Két lábadat engedd süllyedni a talaj felé. Két láb és a medence megtartja a két törzset, a törzs egyenes.

Finoman húzd befele-felfelé a köldököt, ez aktiválja a hasat. Lapjával finoman emeld ki a szegycsontot, ez megnyitja a mellkast. Vállcsúcsokkal nyújtózz oldalra-kifelé, ez szélesíti a vállövet. Közben a vállat húzd hátra, a lapockákat simítsd a hátba, ez megtartja az egész vállövet. Fejedet hozd a medence fölé és fejtetővel nyújtózz felfelé, ez aktiválja a mélyhátizmokat és aktiválja a gerincedet.

Így a törzs elülső és hátulsó izmait tónusban kell tartani, hogy a törzs egyenes legyen, de vannak olyan izmok, amiket el tudsz lazítani. Lazítsd most el ezeket az izmokat. Lazítsd el lábszáradat, lágyékodat. Lazítsd el alkarodat, felkarodat. Lazítsd el torkodat és arcizmaidat is. Érezd, hogy arcbőröd kisimul és az ajkaid puhán záródnak.

Maradj ebben a testhelyzetben, de a figyelmedet vezesd át a légzésedre. Orron keresztül lélegezz. Figyeld a spontán légzésed létrejöttét, hogyan mozognak a légzőizmok, hogyan mozog a tüdő, hogyan áramlik a levegő. S miután megfigyelted a légzést, nyúlj bele a légzésedbe. Legyen mélyebb a belégzésed és hosszabb a kilégzésed.

Legyen annyira mély a légzés, hogy térj át a teljes jógalégzésre. Saját légzésed tempójában végezd. Has, mellkas, kulcscsont, ez a sorrend mind a kilégzésnél, mind a belégzésnél. Tartsd az egyenes tartást és tartsd az egyenletes, mély jógalégzést.

Engedd el a külvilágot, engedd el a zajokat, engedd el a talaj és a ruha keltette tapintás érzetét, engedd el az illatokat. Próbáld elengedni a gondolataidat is. Kilégzésről-kilégzésre engedd el mindazt, ami a fejedben van.

Olyan ez, mintha egy szobát akarnál kiszellőztetni, bejön a friss levegő és kimegy a rossz levegő. Bejön a nyugalom, az energia a tudatodba, és kimennek a zavaró érzések, gondolatok. Ezek után tisztaság, és nyugalom marad a tudatodban. Próbálj ebben a letisztult tudatállapotban maradni és ezt a belső teret, belső csendet megtartani. Amit most csinálsz az már meditáció, merülj el benne.

Most a meditációt átváltjuk mantra-meditációvá, és lelki tartalommal töltjük meg a tudatunkat. Ezen három transzcendentális mantra elősegíti az önmegvalósítást és Istennel való kapcsolódást.

Mélyen lélegezz, helyezd a tudatodba először az OM mantrát, és egy mély belégzés után kezdjük a zengetést: OM (3x). Om namó bhagavaté vászudévája (3x). Mahá-mantra (3x).

Vegyél két-három mélyebb lélegzetet, ha jólesik teljes jógalégzést. Majd a következő kilégzéseddel finoman döntsd előre a fejed. Tedd össze a két kezed, dörzsöld össze a tenyereidet, melegítsd föl őket. Majd a két forró tenyered, tedd a két szemed elé és hagyd, hogy az összegyűlt meleg átáramoljon a szemedbe és az egész fejedbe. Lassan pislogva nyisd ki a szemed, tedd össze a kezed imapózba.

Ajánló

Menü

Kapcsolat