Tudástár

Kapāla-bhātī-prāṇāyāma - Koponyatisztító légzés

A szanszkrit kapāla szó jelentése „koponya" vagy „homlok" és a bhāti „fényt, ragyogást” jelent.

Leírása: A gyakorlat során aktív a kilégzés (hasból és nem a mellkasból), passzív a belégzés. Tehát intenzíven kilélegzünk megfeszítve a légzőizmokat és a hasizmot, aztán hagyjuk hogy szabadon áramoljon be a levegő belégzéskor. Nem mély a légzés, kis mennyiségű levegővel dolgozunk, annyival, amennyi a spontán kilégzés után még a tüdőben marad. A légzés orron át történik.

Hatása: A kapāla-bhātī egyike a hat kriyának, avagy tisztító gyakorlatnak. Energetizáló, fűtő prānāyāma, amely erősíti és kiegyensúlyozza az idegrendszert. Hatására a tüdő mélyebb részei is megszabadulnak az elhasznált levegőtől, az elme kitisztul, s a koncentrációs készség is megnövekedik, így előkészít a meditációra. A rekeszizom folyamatos fel-le mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet, a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést. Kitisztítja az orr-melléküregeit. A látás élesedik és általános felfrissülést tapasztalható. Csak üres gyomorral és étkezés után 3-4 órával gyakorolható, illetve az ásanák után, a pratyāhāra  vagy meditációs gyakorlatok előtt is érdemes végezni.

Ellenjavallat: Ne végezzük menstruáció, várandósság, szívpanaszok, magas vagy alacsony vérnyomás, szédülés, epilepszia, szélütés, sérv vagy gyomorfekély esetén. A gyenge testalkatú és csekély tüdőkapacitású személyek se végezzék. Ellenjavallt továbbá fül- és szempanaszoknál.

Gyakorlás - tanítás:

 1. Ülj egy kényelmes, meditációs pózban. A kéz a térden vagy a combon cin vagy jñāna-mudrában.
 2. Hunyd be a szemed, lazítsd el az egész tested.
 3. Figyeld meg a légzésed.
 4. Végezz el egy teljes jógalégzést.
 5. Lélegezz be mélyen az orron keresztül, tágul, domborodik a has.
 6. Lélegezz ki erőteljesen összehúzva a hasizmokat, de erőlködés nélkül.
 7. A következő belégzést hagyd, hogy spontán, passzívan történjen, engedd a hasizmokat kitágulni.
 8. Majd újra aktívan lélegezz ki, erőteljesen húzd össze a hasizmokat.
 9. 10 légzést gyakorolj, ne erőltesd. A 10 gyors légzés után teljes jógalégzés, lélegezz mélyen be, majd ki. Ismételd 3 alkalommal.
 10. Kezdetben lassabban lélegezz, a légzés frekvenciája, a ritmusa lassú, nem maga a kilégzés!
 11. Majd egy teljes jógalégzés után térj vissza a normál, nem szabályozott, nem befolyásolt légzésedhez. Légzés és testérzetfigyelés.

Előfordulható hibák: nem hasból, hanem mellkasból lélegzünk; saját szintünkhöz képest túl gyors vagy túl lassú a légzés; erőltetett a tempó; a test és az arc rángatózik; túl sokáig végezzük a saját szintünkhöz képest és légszomj alakul ki; a passzív belégzés során nem engedünk beáramolni elég levegőt; az aktív kilégzésnél nem fújunk ki minden levegőt.

A gyakorlás mélyítése: Ha a hasizmok megerősödtek és megszoktad a légzés energetikáját, akkor a 3x10 ismétlés után következhet 3x15, végül a maximális 3x20. Ha jól begyakoroltad, akkor a sorozatok között lehet légzésvisszatartással bandhákat gyakorolni.

(Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat