Tudástár

Energiaáramlás figyelése ráhangolódás

A következő vizualizáció, vagyis a légzés és a figyelem együttes terelése a gerincoszlop mentén, megtámogatja az energia áramoltatását a fő nádíban.

 

Miután elhelyezkedtél a jógamatracon, vegyél fel egy számodra kényelmes keresztezett lábú ülést. Ez lehet például a szukhászana is, ahol a két lábszár középen metszi egymást, az elöl lévő lábszárad merőleges a medenceöveddel. A két lábfej egymáshoz képest párhuzamos, a két külső lábél és a két ülőcsont a talajon. Kezedet tedd a térdre és felveheted a dzsnyána mudrát. Ekkor a mutatóujj, a hüvelykujj együtt van és a másik három ujj nyújtva.

Miután felvetted az ülő ászanád, csukd be a szemedet és belülről szemléld a testtartásodat, igazítsd ki azt. Billentsd úgy előre a medencédet, hogy a keresztcsont merőleges legyen a talajra. Két ülőcsontodon legyen a tested súlya, s innen a két ülőcsonttól vezesd fölfelé a figyelmedet, amellyel egy időben emeld a szegycsontodat és a fejtetődet is felfelé.

A két lábadat lazítsd el, majd a két láb és a medence együtt süllyed a talaj felé, miközben a törzs és a fej emelkedik felfelé. Engedd, hogy a hasad behúzódjon, a mellkasod megnyíljon, a vállöved szélesedjen. Próbálj meg ebben a testhelyzetben maradni.

Vezesd a figyelmedet a légzésedre, orron keresztül lélegezz. Legyen mélyebb a belégzésed és hosszabb a kilégzésed. Puha egyenletes a légzés. Szemléld a légzőizmok munkáját, a hasad, a rekeszizmot, a bordaközti izmokat, a bordakosarat, a vállövet, a gerincet, a tüdőlebenyeket. Érezd, hogy te uralod a légzést.

Tudatosan tartsd fent a mély, egyenletes légzést. Belégzéssel nyugalmat vegyél magadhoz, kilégzéssel pedig fújd ki a benned lévő zavaró gondolatokat. Engedj el mindent, és tényleg csak a légzésedet szemléld.

Ahogy figyeled a légzést, figyeld a levegő útját. Ahogy a hűs levegő megérinti az orrcimpádat, beáramlik az orrüregbe, ott párásodik, felmelegszik, tisztul. Ez a kezelt levegő megy tovább a garatba, légcsőbe, ott végig siklik, megérkezik a tüdőbe, a tüdő kitágul. Ugyan ez visszafelé: tüdő szűkül, áramlik kifelé a meleg levegő a légcsövön, garat, orrüreg, majd az orrodból a szabad levegőbe távozik.

Ahogy figyeled a súrlódást, egyre jobban érzékeled magát a levegőt. Figyeld a levegő ízét, illatát, hőmérsékletét. Egyre inkább megfoghatóvá válik a levegő, egy érzékelhető, finom anyaggá válik.

Próbáld érzékelni, hogy amikor belélegzel, nem csak oxigént veszel magadhoz, hanem pránát is. Belégzéskor energiát veszel magadhoz, és engeded, hogy ez az energia szétáradjon benned. Az energiát eleinte még elképzelheted meleg fénynek. Képzeld el, hogy meleg fényt lélegzel be a tüdőbe. Majd kilégzéskor engeded, hogy ez a meleg fény a tüdőből a törzsbe, majd onnét a két kézbe, két lábba szétáradjon.

Ahogy a Nap szétszórja sugarait a Naprendszerben, ugyanúgy ez a prána is szétárad a tüdőből, betölti az egész lényedet. Engedd, hogy teljes tested felmelegedjen, átjárja az energia.

Majd áramoltasd a fő nádíban az energiát úgy, hogy a gerinc mellett végezz vizualizációt. Képzeld el azt, hogy belélegzel a gerinc elülső felszínén, hozod a figyelmed fölfelé egészen a fejtetőig. Majd kilélegzel a gerincoszlop hátulsó felszínén, hozod a figyelmedet egészen lefelé, a gátizomzatig. Belélegzel elöl felfelé a koronacsakráig, kilélegzel hátul, lefelé a gyökércsakráig.

Belégzés elöl-fölfelé, kilégzés hátul-lefelé. Így áramoltasd a légzésedet és a figyelmedet.

Ezzel a vizualizációval elősegíted azt, hogy a fő nádíban jobban áramoljon az energia. Ha a fő nádíban jobban áramlik az energia, akkor a hét csakrád is jobban aktiválódik.

Közben figyelj arra, hogy egyenesen ülsz. Medence süllyed lefelé, fej emelkedik felfelé, has megtartott, mellkasod nyitott, tekinteted, arcod előre néz.

Tehát belélegzel a gerincoszlop elülső felszínén a fejtetőig, és kilélegzel a gerincoszlop hátulsó felszínén a gátig. Belégzés elöl-felfelé, kilégzés hátul-lefelé. Áramoltasd így a figyelmed, áramoltasd így a köröket.

Érezd, hogy felmelegszik a gerincoszlopod egészen a gátizomzattól (a gyökércsakrától), a fejtetőig (a koronacsakráig). Egyfajta teret és bizsergést is érezhetsz. Ez annak a jele, hogy az energia áramlik.

Majd a gerincben összegyűlt meleget, bizsergést engedd újra szétáramolni egész testedben. Ezt a meleget hozd a tüdőbe, lélegezz ide. Kilégzéskor engedd, hogy a meleg fény szétáradjon a tüdőben, majd a tüdőből a törzsbe, törzsből a két kézbe, két lábba.

Belélegzed a meleg fény energiát és kilégzéskor engeded, hogy szétáradjon benned. Két-három ilyen lélegzetet vegyél, miközben az energiát szétárasztod magadban. Érezd, hogy az energiával egyfajta nyugalom, egyfajta elégedettség is szétárad egész lényedben.

Őrizd meg ezt az állapotot lényedben, és a tudatod középpontjában helyezd el az OM mantrát. Az OM mantrát háromszor zengetjük el, hogy a lelki energiát is becsempésszük ebbe az energiába. Kezdjük a mantra zengetését, mély belégzés után. (OM 3x)

Majd vegyél két-három mélyebb lélegzetet. A következő kilégzéseddel finoman döntsd előre fejedet. Lazítsd el a nyakad, a torkod. Tedd össze a két kezedet, dörzsöld össze a tenyereidet, melegítsd föl őket. Majd mikor már mindkét tenyered forró, állítsd meg a dörzsölést és tedd a szemed elé a kezeidet. Hagyd ott a tenyereket, tenyér közepe van a szem előtt és engedd, hogy a kezedben összegyűlt meleg átáramoljon a fejedbe. Lassan, pislogva nyisd ki a szemed, bele a tenyeredbe. Onnan engedj be fényt a szemeidnek, húzd le a kezeidet imatartásba.

(Szöveget írta: Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat