Tudástár

Csakrameditáció (teljes)

A teljes csakrameditáció magában foglalja a ráhangolódást, a test ellazítását, a mentális és a fény relaxációt, valamint a csakrák vizualizációját a színekkel, a szimbólumokkal és a mantrákkal együtt.

 

(Ráhangolódás)

Lepihenek a földön lévő fekhelyemre. A hátamon fekszem, lábaimat lazán, a földön tartva, kis terpeszbe nyitom szét. Kezeimet a test két oldalán a törzstől mindössze 10-15 cm-re helyezem el. Egész testem szimmetrikus, s lazán, kényelmesen pihenek.

Lassan a figyelmemet a légzésemre irányítom. Mély, hasi légzéssel szívom be a levegőt. Érzem, hogy belégzés közben nyugalmat és energiát lélegzek be, kilégzéskor pedig ez a nyugalom és energia lassan szétárad egész lényemben. Csak a légzésemre figyelek.

Lassan, elengedem a külvilágot. A külső zajok egyre lényegtelenebbé válnak számomra. Érzékeim lényem belseje felé fordulnak. Minden jól és rendben van, egyszerűen csak létezem, hagyom a külső világ folyását.

 

(Testi relaxáció)

Figyelmemet a jobb lábfejemre irányítom. Lábfejemet lazán jobbra és balra mozgatom, majd belégzéssel lefeszítem a lábujjaim irányába, megemelem 5 cm-re, majd kilégzéssel elengedem, s hagyom visszapottyanni a földre. Közben megtapasztalom a feszült és az oldott állapotok közötti különbséget.

Ezután bal lábfejem következik. Ezt is lazán jobbra és balra mozgatom, majd belégzéssel lefeszítem a lábujjaim irányába. Megemelem 5 cm-re, majd kilégzéssel elengedem, s ezt is hagyom visszapottyanni a földre. Mindkét lábam teljesen ellazítom.

Figyelmemet jobb kézfejemre irányítom. Belégzéssel jobb kezemet ökölbe szorítom, s jól megfeszítem. Vállból megemelem 5 cm-re és kilégzéssel visszaejtem. Érzem a feszült és az oldott állapotok közötti különbséget.

Belégzéssel bal karomat is ökölbe szorítom. Vállból megemelem 5 cm-re, majd kilégzéssel visszaejtem. Mindkét karom teljesen ellazítom.

Belégzéssel a farizmomat és a csípőmet is megfeszítem. Egy kissé felemelem, majd kilégzéssel visszaengedem a földre.

Belégzéssel a mellkasomat megemelem a földtől, majd kilégzéssel visszaengedem.

Belégzéssel a vállaimat a földön tartva felhúzom a füleimhez, és kilégzéssel visszaengedem.

Belégzéssel a nyelvemet hátrafordítom, nekifeszítem a szájpadlásomnak, majd kilégzéssel ellazítom.

Belégzéssel arcom minden izmát orrközépponttal egy nagy fintorba feszítem, s kilégzéssel elengedem.

Fejemet lazán jobbra fordítom, majd átfordítom balra, s végül középen pihentetem.

Ellazítom egész lényemet. Érzem, ahogy sejtjeim milliárdjai megpihennek. Nyugalom és a béke hatja át a mindenséget.

 

(Fény relaxáció)

A fejem felett szép lassan egy ragyogó, fehér színű fénygömb jelenik meg. Egyre kifejezettebben és erősebben ragyog. Fejemet fokozatosan elárasztja, belülről pedig áthatja ez a fény. A koponyatetőmön áthatolva gyógyító energiával tölti fel az idegrendszeremet.

Érzem, ahogy ez az éltető energia először közvetlenül a koponyatetőm alatt koncentrálódik. Majd a homlokom tájékán lefelé húzódva megáll, a két szemöldököm között. A szemöldökeim között érzem a melegséget, s belülről látom ragyogó sugárzását.

Egyre mélyebben áthatja a koponyacsontjaimat, arcizmaimat, álkapcsomat és a tarkómat. A nyakamon és a torkomon továbbhaladva ezeket az izmokat is ellazítja és feltölti. A torkom két kulcscsont közötti területén egyre erősödő melegséget tapasztalok.

Ez a jótékony fény és energia eléri a vállaimat és a karjaimat is, gyógyítva annak szöveteit és sejtjeit. A vállaimtól a hátizmaim felé haladva e sugárzó energia eléri a gerincoszlopomat. Szétáradva a mellkasomban, feltölti és regenerálja a tüdőmet gyógyító ragyogásával.

Szívemet elárasztva, tiszta érzelmekkel tölt fel, melyek közül a legragyogóbb a szeretet. Érzem, ahogy szívem területén koncentrálódik e ragyogó energia. Ritmusos lüktetésével szívem szétárasztja e gyógyító fényt a testem minden sejtébe, amelytől végtelen békét és nyugalmat tapasztalok.

A fény eléri testem hasi területét. A köldököm körül és a közvetlenül felette lévő területen koncentrálódik, most itt érzem a melegséget, az energia és a fény koncentrálódását. Minden belső szervemet áthatja és gyógyítja e területen.

Majd tovább kúszik lefelé medencém alsó, nemi szervem körüli területére. Itt koncentrálódva melegséggel és gyógyító energiával hatja át medencém alhasi területét.

E soha nem halványuló fény egyre lejjebb áramlik, elérve gerincoszlopom alsó végét. Itt koncentrálódva lesugárzik a lábaimba, lábfejeimbe és lábujjaimba.

Ez a fény nem más, mint a mindent átható életerő, amely testem minden szövetét áthatja, s visszaállítja annak eredeti, teljesen egészséges állapotát.

 

Csakrameditáció

 

(Gyökércsakra)

A gerincoszlopom alsó végénél, a gát területén koncentrálódó fehér fény most szép lassan vörösre változik. Ez a gyökércsakra színe.

Rögzítem a tudatomat e vörös fénykorongra, és érezem, ahogy energiával tölti el testem e területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegezem, és a belélegzett pránikus energiát a gyökércsakra területére összpontosítom. Kilégzés után tartok 2-3 mp-es légzésszünetet, és érzem az energia koncentrálódását. A gyökércsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a vörös korongot nézem, szép lassan átalakul egy négyszirmú vörös lótusszá.

Külön-külön látom az egyes vörös színben pompázó szirmokat. Egy-kettő-három és négy szirom.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen a föld elem sárga színe jelzi, melyet a szirmok vörös örve vesz körül.

A lótusz közepén ragyog a gyökércsakra mantramagja, a LAM szótag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. LAM … LAM ... LAM …

A meditáció közben egyszerre látom a vörös, négyszirmú lótuszt, a sárga közepével, és a középső részén ragyogó LAM mantramaggal.

Érzem, hogy elégedett, magabiztos és erős vagyok.

Opcionálisan elmondható:

- Az elveszettség, a talajnélküliség érzése, a depresszió, a kiégettség, a motiválatlanság, s az ezekkel összefüggő más mentális nehézségeink mind feloldódnak, eltűnnek.

- A látható fizikai testem szintjén pedig az izom- és a csontrendszerrel, a fogakkal, a szaglószervünkkel, a körmökkel, a vérrel, a vesével, a vastagbéllel és a végbéllel kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmemet továbbra is a gyökércsakra vörös, négyszirmú lótuszára, sárga közepével és a LAM mantramaggal együtt.

 

(Nemicsakra)

Most hagyom elhalványulni e vörös lótuszt, s látom, ahogy a helyén tovább ragyogó fénygömb feljebb kúszik a köldök és a nemi szervek közötti terület alsó harmadáig.

Az itt koncentrálódó fény fokozatosan narancssárgára változik. Ez a nemicsakra színe.

Rögzítem tudatomat e narancs színű fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem alhasi területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, és a belélegzett pránikus energiát összpontosítom a nemicsakra területére. Kilégzés után tartok 2-3 mp-es légzésszünetet, és érzem az energia koncentrálódását. A nemicsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a narancs színű korongot nézem, szép lassan átalakul egy hatszirmú narancs színű lótusszá.

Látom külön-külön az egyes narancs színben pompázó szirmokat. Egy szirom, kettő-három-négy-öt és hat szirom.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen a víz elem ezüstös színe jelzi, melyet a szirmok narancs színű örve vesz körül.

A lótusz közepén ragyog a nemicsakra mantramagja, a VAM szótag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. VAM … VAM ... VAM …

A meditáció közben egyszerre látom a narancs színű, hatszirmú lótuszt, az ezüstös közepével, és a középső részén ragyogó VAM mantramaggal.

Érzem, hogy a családi és a nemi élettel kapcsolatos érzéseim mind kiegyensúlyozódnak, és eltűnik belőlem a kéj, a düh, a félelem és az agresszió.

Opcionálisan elmondható:

- A szexuális késztetésekkel, a családi kapcsolatokkal és az alacsonyabb rendű érzelmek (mint például a kéj, düh, félelem, agresszió) kezelésével kapcsolatos mentális és érzelmi nehézségeim mind feloldódnak, eltűnnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig a nemi szervek, a prosztata, a húgyhólyag, és húgyvezeték, valamint a vesék, a vékonybél, a vér, a nyirok, az emésztőnedvek működésével kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmemet továbbra is a nemicsakra narancsszínű, hatszirmú lótuszára, ezüstös közepével és a VAM mantramaggal együtt.

 

(Köldökcsakra)

Szép lassan hagyom elhalványulni e narancs színű lótusz képét, s csak látom, hogy a helyén tovább ragyogó fénygömb feljebb kúszik a köldök és a közvetlenül felette lévő területre.

Az itt koncentrálódó fény fokozatosan citromsárgára változik. Ez a köldökcsakra színe.

Rögzítem tudatomat e sárga fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem e köldök körüli területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, amelynek során a kilégzés és a belégzés folyamatosan, légzésszünet nélkül zajlik.  A belélegzett pránikus energiát összpontosítom a köldökcsakra területére. A köldökcsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a sárga színű korongot nézem, szép lassan átalakul egy tízszirmú sárga színű lótusszá.

Látom külön-külön az egyes sárga színben pompázó szirmokat. Egy szirom, kettő-három-négy-öt-hat-hét-nyolc-kilenc és tíz szirom, pompázó sárga színben.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen a tűz elem vörös színe jelzi, melyet a szirmok sárgaszínű örve vesz körül.

A lótusz közepén ragyog a köldökcsakra mantramagja, a RAM szótag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. RAM … RAM ... RAM …

A meditáció közben látom egyszerre a sárgaszínű, tízszirmú lótuszt, a vörös közepével, és a középső részén ragyogó RAM mantramaggal.

Érzem, hogy céltudatos, kreatív, hasznos és együttműködő vagyok.

Opcionálisan elmondható:

- A személyes hatalomvágy kezelésével, a társadalmi pozíció, a karrier, a mások fölötti uralkodási vágy, az aggodalmak, a félelmek és az egoizmus stb. érzéseinek kezelésével kapcsolatos mentális és érzelmi nehézségeink mind feloldódnak, eltűnnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig a derék, a hasüreg, az emésztőrendszer (mint például a lép, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a gyomor), a rekeszizom, és a vegetatív idegrendszer működésével kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmem továbbra is a köldökcsakra sárga színű, tízszirmú lótuszára, vörös közepével és a RAM mantramaggal együtt.

 

(Szívcsakra)

Hagyom elhalványulni e sárgaszínű lótuszt, s látom és érzem, hogy a helyén tovább ragyogó fénygömb feljebb kúszik, a mellkas szív tájéki területre.

A szív területén koncentrálódó fény szép lassan zöldre változik. Ez a szívcsakra színe.

Rögzítem tudatomat e zöld fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem e területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, amelynek során a kilégzés és a belégzés folyamatosan, légzésszünet nélkül zajlik.  A belélegzett pránikus energiát összpontosítom a szívcsakra területére. A szívcsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a zöld fénykorongot nézem, szép lassan átalakul egy tizenkét szirmú zöld lótuszvirággá.

Látom külön-külön az egyes zöld színben pompázó szirmokat. Egy szirom, kettő-három-négy-öt-hat-hét-nyolc-kilenc-tíz-tizenegy és tizenkettő szirom.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen a levegő elem kékes-fekete színe jelzi, melyet a szirmok zöld örve vesz körül.

A lótusz közepén ragyog a szívcsakra mantramagja a JAM szótag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. JAM … JAM ... JAM …

A meditáció közben látom egyszerre a zöld, tizenkét szirmú lótuszt, a kék közepével, és a középső részén ragyogó JAM mantramaggal.

Érzem, hogy a megbocsátás, az önzetlenség, az együttérzés és a szeretet érzése önt el.

Opcionálisan elmondható:

- A szeretet, az érzelmek másokkal való megosztása, az önzetlenség, a megbocsátás, megnyílás, a részvét és a gondoskodás funkcióival összefüggő mentális nehézségeim mind feloldódnak, eltűnnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig a szív, a tüdő, a mellkas, a vérkeringés, a hát csigolyái és a bőr, illetve a kezek működésével kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmemet továbbra is a szívcsakra zöld, tizenkét szirmú lótuszára, a kék, illetve füst színű közepével és a JAM mantramaggal együtt.

 

(Torok-csakra)

Most hagyom elhalványulni e zöld színű lótuszt is, s megfigyelem, ahogy a helyén tovább ragyogó fénygömb feljebb kúszik a torok, illetve a nyak két kulcscsont közötti területére.

A torok területén koncentrálódó fény lassan kékre változik. Ez a torokcsakra színe.

Rögzítem tudatomat e kék fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem e területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, amelynek során a kilégzés és a belégzés folyamatosan, légzésszünet nélkül zajlik.  A belélegzett pránikus energiát összpontosítom a torokcsakra területére. A torokcsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a kék fénykorongot nézem, lassan átalakul egy tizenhat szirmú kék lótuszvirággá.

Látom külön-külön az egyes kék színben pompázó szirmokat. Egytől tizenhatig.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen az éter elem sötétlila színe jelzi, melyet a szirmok kék örve vesz körül.

A lótusz közepén ragyog a torokcsakra mantramagja a HAM szótag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. HAM … HAM ... HAM …

A meditáció közben látom egyszerre a kék, tizenhat szirmú lótuszt, a sötétlila közepével, és a középső részén ragyogó HAM mantramaggal.

Érzem, hogy többé már nem okoz gondot számomra az önkifejezés, a tanulás, a kommunikáció, a megértés és az alkalmazkodás.

Opcionálisan elmondható:

- A kommunikáció, az információcsere, a tanulás, a hallás utáni megértés, az önkifejezés, a kreativitás, az alkalmazkodás és az önuralom funkcióival összefüggő mentális nehézségeim mind feloldódnak, eltűnnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig a száj, a nyelv, a fogak, a torok, a gégefő, a hangszálak, a nyelőcső, a hörgők, a nyirokrendszer, a tüdő és az állkapocs működésével kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmemet továbbra is a torokcsakra kék, tizenhat szirmú lótuszára, a sötétlila közepével és a HAM mantramaggal együtt.

 

(Homlok-csakra)

Hagyom elhalványulni e kék színű lótusz képét is. A helyén tovább ragyogó fénygömb most ismét feljebb kúszik, a két szemöldök közötti területre.

A fény eközben lilára változik, amely a homlokcsakra színe.

Rögzítem tudatomat e lila fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem e területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, és a belélegzett pránikus energiát összpontosítom a homlokcsakra területére. A kilégzést folyamatosan követő belégzés után tartok 2-3 mp-es légzésszünetet, s érzem az energia homloktáji koncentrálódását. A homlokcsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a lila fény korongot nézem, az lassan átalakul egy kétszirmú, lila színű lótusszá.

Látom külön-külön az egyes lila színben pompázó szirmokat. Egy és kettő szirom.

Megfigyelem, hogy a lótusz közepét egy területen a finom fizikai elemeket képviselő kámforfehér és enyhén kékes szín jelzi, melyet a lila szirmok szegélyeznek.

A lótusz közepén ragyog a homlokcsakra mantramagja az ÓM szótag, amely a transzcendens lelki szférák megértését segítő mantramag.

Megpróbálom látni és elmémben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. OM … OM ... OM …

A meditáció közben látom egyszerre a lila, kétszirmú lótuszt, a kámfor fehér közepével, és a középső részén ragyogó OM mantramaggal.

Érzem, hogy értelmem, intuíciós készségem, tisztánlátásom és bizalmam mind erősödnek.

Opcionálisan elmondható:

- Az ösztönök, az intuíció, az értelem, a bizalom, a tisztánlátás és a valódi énem megfelelő (intelligenciával történő) megértésével összefüggő mentális nehézségeink feloldódnak, s új dimenzióba kerülnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig az arc, az orr, a fül, a homlok, a koponyaalap, a kisagy, a nyúltagy, a központi idegrendszer, a szemek és a homlok működésével kapcsolatos valamennyi rendellenesség sikerrel kezelhető.

Rögzítem a figyelmem továbbra is a homlokcsakra lila, kétszirmú lótuszára, kámfor fehér közepével és az OM mantramaggal együtt.

 

(Koronacsakra)

Lassan elhalványul e lila színű lótusz is, s a helyén tovább ragyogó fénygömb feljebb kúszik a fejtető területére.

A fénygömb eközben szikrázó fehér színűre változik, amely néha a szivárvány színeiben pompázik, ez a koronacsakra színe.

Rögzítem tudatomat e fehér fénykorongra, és érzem, ahogy energiával tölti el testem e területét, s innét kisugározva az egész testet.

Egyenletesen lélegzem, és a belélegzett pránikus energiát összpontosítom a koronacsakra területére. A kilégzést folyamatosan követő belégzés után tartok 2-3 mp-es légzésszünetet, és érzem az energia fejtető területén való koncentrálódását. A koronacsakrán keresztül lélegzem.

Ahogy ezt a fehér fénykorongot nézem, az lassan átalakul egy megszámlálhatatlan szirommal rendelkező, s a szivárvány színeiben tündöklő lótusszá.

Látom magam előtt ezt a sokszínű lótuszt, amely a hétköznapi tekintetek elől rejtve a koponyatető területén pompázik.

A lótusz közepén ragyog a koronacsakra mantramagja a KLIM, amely a transzcendens lelki szférákkal való kapcsolat felvételét segíti, s ösztönöz annak megközelítésére.

Megpróbálom látni és elmédben elismételni e csakrát harmonizáló és aktivizáló hangsort. KLIM … KLIM ... KLIM …

A meditáció közben látom egyszerre az ezerszirmú lótuszt, vakító fehér közepével és a középső részén ragyogó KLIM mantramaggal.

Érzem, hogy lényem a transzcendencia felé fordul, lelki érzékeim megnyílnak, és minden mentális problémám szertefoszlik.

Opcionálisan elmondható:

- Az önuralommal, az elmélyüléssel és a transzcendencia felé fordulással összefüggő mentális nehézségeim feloldódnak, s új dimenzióba kerülnek.

- A látható fizikai test szintjén pedig a koponya, az agykéreg és a nagyagy működésével kapcsolatos rendellenességek sikeresen kezelhetők.

Rögzítem a figyelmemet továbbra is a koronacsakra szivárványszínű, ezerszirmú lótuszára, vakítóan fehér közepével és a KLIM mantramaggal együtt.

 

Minden energiaközpontomat tökéletesen harmonizáltam, és lehetővé tettem a pránikus energia szabad áramlását.

Mindemellett egy önvaló után kutató transzcendentalista tudja, hogy eredeti ÉN messze túl van a durvafizikai-, a pránikus- és a finomfizikai testeken, amelyek csak befedik az ő eredeti természetét, lényegét. Tudja, hogy:

„Ahogy az ember leveti elnyűtt ruháit, s újakat ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.” (Bg.2.22)

„A lélek nem ismer sem születést, sem halált. Soha nem keletkezett, nem most jön létre, és a jövőben sem fog megszületni. Születetlen, örökkévaló, mindig létező és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő akkor sem pusztul el.” (Bg.2.20)

Érzem, hogy tökéletes feltöltődtem energiával, valamint tisztán látom helyzetemet és szerepemet ebben a világban. Nyugalom, béke és elégedettség hatja át egész lényem. Megpihenek.

Lassan visszatérek fizikai testembe. A következő két-három légzésem elmélyítem, és eközben tudatosítom magamban, hogy a csakrameditáció véget ért. Hallom a hangokat. Újra érzékelem a talajt magam alatt, érzem izmaim tónusát, tapasztalom testem körvonalát. Majd finoman megmozgatom lábujjaimat, és lábfejeimet. Aztán megmozgatom kézujjaimat, és kézfejeimet. Végül behajlítom a könyökömet, és a fejem fölött egy jó nagyot nyújtózkodom. Ezután visszahozom a kezem a törzsem mellé, behajlítom a lábam, a jobb oldalamra gördülök, veszek pár mély lélegzetet. Majd a bal kezemre támaszkodva felülök.

 

(Szöveget írta: Dr. Tóth-Soma László / Gaura Krisna Dásza)

Ajánló

Menü

Kapcsolat