Tudástár

Bhastrikā-prāṇāyāma - Fújtató légzés

A szanszkrit bhastrikā szó „kicsi zsákot, fújtatót” jelent, így a bhastrikā-prāṇāyāmát fújtató légzésként ismerjük.

Leírása: A gyakorlat során a levegő intenzíven áramlik ki és be a tüdőbe, mint a kovács fújtatójába. A ki- és a belégzés is aktív, melyet erős mélyhasi légzés segítségével hozzuk létre.

Három szintű a gyakorlás: lassú, közepes majd gyors tempóval. A belégzés és a kilégzés azonos hosszúságú legyen. Fokozatosan növelhető a tempó. Kezdetben 2 másodperc legyen a belégzés és 2 másodperc a kilégzés. Közepes tempónál: 1 másodperc alatt történik a belégzés és 1 másodperc a kilégzés. Gyors tempónál: 1 másodperc alatt egy intenzív ki-belégzés. A bhastrikā gyakorlásakor a belégzés és a kilégzés is intenzív, aktív, azaz a gyakorló erőt alkalmaz. Ezáltal a tüdőt a nyugalmi térfogathoz képest jobban tágítja a belégzéssel, és jobban összehúzza a kilégzéssel.

Hatása: Ez a prānājāma gyakorlat fokozza a levegő beáramlását a testbe, ezáltal több hő keletkezik a durva és a finom fizikai testben. Eddzi a hasizmokat. A méreganyagokat elégeti, segít eltávolítani a nyálkát, az epét, a szelet. A rekeszizom masszírozza a hasüregben lévő szerveket, fokozza az anyagcserét. Csillapítja a torokgyulladást. Erősíti az idegrendszert és előkészít a meditációra. Energetizáló, fűtő hatású gyakorlat.

Ellenjavallat: Nem szabad gyakorolni menstruáció, várandósság, magas vagy alacsony vérnyomás, szívpanaszok, a hasi szervek gyulladása, sérv, gyomorfekély, fül- és szembántalmak, szélütés, epilepszia, agyvérzés, vagy tériszony esetén. Tüdővel kapcsolatos betegségek, asztma esetén csak szakértő útmutatásával végezhető. A szédülés, a túlságos izzadás, a hányinger a helytelen gyakorlás jele. Türelmes, tudatos, fokozatos legyen a gyakorlás, az arc torzítása és a mellkas rángatózása nélkül.

Gyakorlás - tanítás:

  1. Ülj kényelmes, meditációs pózban. A kéz a térden vagy a combon cin vagy jñāna-mudrában.
  2. Hunyd be a szemed, lazítsd el az egész tested.
  3. Figyeld meg a légzésed.
  4. Végezz egy teljes jógalégzést.
  5. Lélegezz be mélyen az orron keresztül, így tágul, domborodik a has. Lélegezz ki az orron keresztül, erőteljesen összehúzva a hasizmokat. Majd erőteljesen lélegezz be. 5 légzést gyakorolj. Ne torzuljon az arc, és ne rángatózzon a mellkas. Az 5. után lélegezz mélyen be, majd lassan ki.
  6. Egy teljes jógalégzés után megismételheted még kétszer az 5 légzést, köztük teljes jógalégzéssel, majd térj vissza a normál nem befolyásolt légzésedhez, és figyeld magadat.

Előfordulható hibák: nem hasból, hanem mellkasból lélegzünk; saját szintünkhöz képest túl gyors vagy túl lassú a légzés; erőltetett a tempó; a test és az arc rángatózik; túl hosszan végezzük a saját szintünkhöz képest és erős szédülés alakul ki; a belégzés során nem szívunk be elég levegőt; a kilégzésnél nem fújunk ki elég levegőt.

A gyakorlás mélyítése: Türelmesen gyakorold a 3x5 légzést, fontosabb a helyes végrehajtás, mint az ismétlések száma. Majd következhet 3x10, végül a maximális 3x15. Ha jól begyakoroltad, akkor a sorozatok között lehet légzésvisszatartással bandhákat gyakorolni.

 

(Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely)

Ajánló

Menü

Kapcsolat