Ászana lexikon

Kategóriák

Vakra-sarvāṅgāsana – Csavart minden tag póz (Csavart gyertyaállás)

Vakra-sarvāṅgāsana: vakra = csavart, sarva = minden, aṅga = (vég)tag → Csavart minden tag póz (Csavart gyertyaállás)

Testhelyzet: válltámaszos fordított, a törzs-csípő mozgása szerint: csavarás (a nyaki szakaszon előre hajlítás), erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: sarvāṅgāsana. (Szükség esetén a vállak alá tehetsz összehajtott jógaszőnyeget vagy takarót, ezáltal azok magasabban helyezkednek el, mint a fejed, így nem terhelődik a nyakad.)

  1. Megtartva a gyertyaállás nyújtózását kilégzéssel fordítsd el jobbra az együtt tartott lábfejeket, csavarva az egész testet. A vállöv és a karok tartása maradjon stabil és változatlan
  2. Pár légzés után, belégzéssel fodulj vissza középhelyzetbe, majd ismételd meg balra is a csavarást.
  3. A kitartás után újra térj vissza sarvāṅgāsanába és a tanult módon bontsd a testhelyzetet.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A tarkód hosszan megnyújtott, az állad a mellkasra zárul, passzív jālandhara-bandha jön létre. A tekinteted a köldök felé irányul, a szegycsontot folyamatosan emeled az áll felé.

– A tenyereket a hátadba nyomod, a két könyököt vállszélességben tartod és folyamatosan egymás felé húzod. A könyököt és a felkart a talajra simítod.

– A karok és a vállöv lefelé nyomásából emeled a magasba a medencéd és a lábaid.

– A has és a hát izmai aktívak. A medencét tartod: a farokcsontot a szeméremcsont felé mozdítod, a szeméremcsontot a köldökhöz, a köldököt pedig a gerinchez.

– A hát, a medence, a láb egy vonalban van egymással. A lábak zárva és nyújtva, a térdkalács megtartva.

– A lábfej a spicc és a pipa között van, a sarkakkal és a lábujjpárnákkal is nyújtózol fölfelé, emelve az egész talpat az ég felé. A belső lábéleket enyhén nyomd egymáshoz és told őket el magadtól, míg a külső lábéleket húzd magad felé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a karoktól-vállövtől emeld fel a figyelmed a talpakig: letolod a vállöved, szélesíted a hátad, emeled a medencéd, nyújtózol fölfelé a sarkakkal és lábujjpárnákkal. KL a figyelemvezetés ugyanaz, mint az előbbinél: letolod a karjaidat, összehúzod a könyökeidet, a tenyered a hátba nyomod, támogatod a belégzés során elért magasságot, és ha tudod, akkor mélyíted a csavarást.

Variánsok:

A gyertya közben a csavarást nem csak nyújtott lábbal lehet létrehozni, hanem bhadrāsana, vagy keresztezett lábú lábtartással is, pl. padmāsana.

Felkészítő āsanák:

– A válltámaszos fordított testhelyzetre a sarvāṅgāsana felkészítései, illetve a sarvāṅgāsana.

– A csavarás gyakorlására bármelyik csavaró póz.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A sarvāṅgāsana gyakorlatai.

Hatások:

– A tudatra: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, csak fokozottabban érvényesül a mentális és az érzelmi stresszt csökkentése és a félelem legyőzése.

– Az energetikára: a viśuddha és a ājñā cakrát harmonizálja, és serkenti az energiaáramlást a 3 fő nāḍīban.

– A szervekre és szervrendszerekre: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, mindössze intenzívebben érvényesül a méregtelenítő és az emésztésjavító hatás.

– A mozgás szervrendszerére: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, de erősebben edzi a vállövet, a hát és a has izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csigolyák gyulladásos és degeneratív megbetegedései esetén, illetve minden olyan helyzetben, amikor a fordított testhelyzetek ellenjavallottak, ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

Ajánló

Menü

Kapcsolat