Ászana lexikon

Kategóriák

Kaśyapāsana – Kaśyapa póz (Féloldalas fekvőtámasz)

Kaśyapāsana: kaśyapa = Kaśyapa, a prajāpatik (ősnemzők) egyike → Kaśyapa póz (Féloldalas fekvőtámasz)

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: santolanāsana.

  1. Belégzéssel a jobb kezed emeld el a talajról, nyújtózz vele felfelé. Fordulj bal oldalra úgy, hogy a bal tenyér és (a lábujjak helyett) a bal külső talpél a talajra támaszkodik. Nyújtsd és zárd össze a lábad a belső talpéleket egymáson tartva. Könnyítésképpen a két lábfej lehet egymás előtt is.
  2. A teljes tested (fej, törzs, láb) legyen egy vonalban. A karok, a gerinc, a láb aktívan nyújtózik. A testsúlyod oszd el a bal tenyéren és a bal láb külső élén. A két kart tartsd egymás folytatásaként. A lent lévő kéz ujjai nézzenek a fej irányába, a fent lévő tenyér pedig a mellkas irányába, ahogyan a tekintet is.
  3. Kilégzéssel tedd vissza a talajra a jobb kezed és fordulj vissza santolanāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A támaszkodó tenyérből emeld az egyenes vállövet, nyújtózz fölfelé a fönt lévő karral ujjhegyek végéig, hogy minél kisebb súly nehezedjék a csuklónkra. Minden ujj, minden ujjtő a talajon van, a kézfej és az alkar izmai megfeszülnek.

– A vállat húzd el a fültől, a lapockát simítsd a hátba, a fejjel a törzs folytatásaként nyújtózz. A tekintet arra néz, amerre a mellkas mutat.

– A fejtetővel nyújtózz el egyik oldalra a talajon lévő sarokból (lábélből). A szegycsontot is mozdítsd a fej irányába, míg a farokcsonttal és a lábakkal a másik oldalra a sarok irányába nyújtózz. A lábfej pipál, a külső talpéleket húzd magad felé.

– Nyisd a mellkast, a jobb vállat hozd teljesen a bal fölé, a jobb csípőt a bal fölé, így a test síkja merőleges marad a talajra. A test minden izma aktív a tartárban.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a lent lévő kezedtől hozd fel a figyelmed a fönt lévő kézig: emelkedj a tartó kézből, egyenesedik a vállöv, nyílik a mellkas. KL a megtartott köldökből kifelé két irányba vezesd a figyelmed: a fejtetővel egyik, míg a lábaddal (sarkaddal) a másik irányba nyújtózol.

Variánsok:

Alkartámaszos kaśyapāsana: a könyök a váll alatt van, az alkar pedig a mellkas felé tart, a talajra nyomva.

Felkészítő āsanák:

– A törzs akcióinak tudatosítására: tāḍāsana, santolanāsana.

– A karizom erősítésére adho-mukha-śvanāsana, ūrdhva-mukha-śvanāsana, caturaṅga-daṇḍāsana.

– A törzs, a kar, a vállöv erősítésére és az egyensúly fejlesztésére śīrṣāsana, kākāsana, bakāsana.

– Ha az ardha-padmāsana lábtartással szeretnéd felvenni az āsanát, akkor az ardha– és teljes padmāsanánál leírt kiegészítéseket is gyakorolhatod.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A medence helyes, stabil helyzete érdekében helyezkedj a falnak oldalt santolanāsana kiinduló helyzetbe, majd a hátaddal simulj a falhoz olyan távolságra, amennyit a farizmok igényelnek. A fal segít megtartani.

– A lábfejek stabilizálására santolanāsanában simítsd a falhoz a talpakat és onnan vedd fel a kaśyapāsanát úgy, hogy a fal végig támasztékot szolgál a talpaidnak (lábéleknek).

– Párban is végezheted a gyakorlatot: miután felvetted a pózt, a segítőd mögéd helyezkedik el úgy, hogy lábával a csípődet támasztja. Így megakadályozza az esetleges egyensúlyvesztést és a kezével (vagy hevederrel) megtartja, esetleg a megfelelő magasságba emeli a medencédet.

Hatások:

– A tudatra: javítja a koncentrációt.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fejleszti az egyensúlyérzéket; a megfeszülő hasizom tonizálja az emésztőszerveket, fokozza az emésztés tüzét, enyhíti a vastagbél rendellenességeit.

– A mozgás szervrendszerére: kiemelten erősíti a kar és a vállöv izmait, de fejleszti a has, a hát és a láb izmait is; javítja a tartást; oldja a gerinc keresztcsont-tájéki merevséget és fájásokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csukló és váll gyengesége, betegsége esetén ne végezd.

– Érzékeny csukló esetén az alkartámaszos verziót gyakorold.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

Ajánló

Menü

Kapcsolat