Ászana lexikon

Kategóriák

Bhadrāsana – Kedvező tartás (cipészpóz, pillangópóz)

Bhadrāsana: bhadra = kedvező → Kedvező tartás (cipészpóz, pillangópóz)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet és csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulás póza: daṇḍāsana.

  1. Hajlítsd be a térdeket, és vidd a lábfejeket közelebb a törzshöz. Tedd össze a talpakat, és fogd át a lábfejeket összekulcsolva a kézujjakat, és húzd a sarkakat egészen a gáthoz (ha lehetséges). A lábfej külső élét fektesd a földre, míg a nagylábujjak tövét érintsd össze.
  2. Kilégzéssel a combokat a föld felé mozdítva engedd le a térdeket, amíg tudod. A cél az, hogy a comb külső oldala a talajhoz simuljon.

Kitartás közben figyelj a következőkre: a két ülőgumó legyen a talajon, ha szükséges, akkor a lágy részeket húzd ki alóluk. A medencét tartsd középhelyzetben, a keresztcsont merőleges a talajra. A törzs egyenes, a keresztcsont és a nyakszirtcsont egy vonalban van, a tekintet előre néz.

  1. Belégzéssel fogd át a lábszárakat a tenyereiddel két oldalról, és a karjaid segítségével zárd a lábakat és nyújtsd ki azokat.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A két nagylábujj tövét told össze és ebből nyisd szét a csípőt, közelítsd a két térdet a talaj felé, és húzd enyhén hátrafelé.

– A medencét finoman billented előre úgy, hogy az ülőcsontok közepén tudj ülni, és a föld felé süllyesztett ülőcsontokból nyújtózol a fejtetővel fölfelé.

– A szegycsontot lapjával finoman emeld, de az alsó bordákat húzd vissza. A vállcsúcsokkal nyújtózz oldalra-kifelé, a vállakat hátra-lefelé görgeted és a lapockát a hátba simítod.

– A torok puha, az arc izmai lazák, de a nyak és tarkó megnyújtott. Az arc végig előrefelé mutat.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL emeld a figyelmed fölfelé a lábaktól a fejig: nyomod lefelé a lábakat/térdeket, billented a medencét, emeled a szegycsontot, szélesítsd a vállövet, nyújtózol a fejtetővel. KL vidd a figyelmed a hátadon lefelé: simítod lefelé a lapockákat, süllyeszted a medencét.

Variánsok:

Bhadrāsanából előre hajlás: a sima gyakorlat hatását fokozhatod azzal, ha a lábtartást megtartva kilégzéssel előrehajolsz. Hajlás közben helyezd a könyököket a combokra vagy a lábszárra, és nyomd le őket a talaj felé, ebből vegyél erőt, nyújtózz a szegycsonttal és a fejtetővel a hajlás irányába előrefelé. Tartsd ki a pózt, a lábfejeket elengedve, a karokkal előrenyújtózva a talajon (vállszélességben egymással párhuzamos a két kar).

Suptabhadrāsana (fekvő cipészpóz): bhadrāsana lábtartását megtartva hanyattfekszel.

Felkészítő āsanák:

– Keresztezett lábú ülések, mandukāsana (spárga behajlított lábbal), vīrabhadrāsana 2., prasārita-pādottānāsana.

– Haladóknál ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana oldalra, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana oldalra, upaviṣṭa-koṇāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A lábfej esetében segít együtt tartani a nagylábujjaid tövét és tudatosítani az oda irányuló erőt, ha hevederrel összekötöd a két lábfejet.

– Lazítja, rugalmassá teszi a bokát a mālāsana: ha nem ér le a teljes talpad a talajra, szükség esetén használj éket, vagy blokkot (kitölti a sarok és a talaj közti teret, lehetőséget adva arra, hogy a sarokra támaszkodj, erőt merítve belőle).

– A lábszár külső izmait tudod jobban nyújtani, ha megemeled az összetett lábak külső lábélét blokkal. A tartás közben az ülőgumóid maradjanak a talajon, a hátad pedig támaszd a falnak.

– Stabilitást és erőt ad az egyenes ülés megtartásához, ha átveted a heveder hurkát a keresztcsontodon és a lábfejeden, a karjaiddal pedig hátul, a törzsed mögött támaszkodsz, a medence felé néző ujjakkal.

A combközelítő izmok lazítására az alábbi gyakorlatok nagyon hasznosak:

Bhadrāsanában előre hajlás alatt a tenyereket (vagy a könyököt) a combtövedhez közel helyezve rotálod kifelé a combjaidat.

– Párban végezve a segítőd a hátad mögött elhelyezkedve, a combtövedhez közel támaszkodik a tenyerével, és onnan kiindulva hátrafelé, lefelé rotálja a combokat, miközben te a térdeiddel kifelé, hátrafelé nyújtózol. A folyamat kiegészíthető azzal, hogy előrehajolsz és a segítőd a törzsével előre döntve a mellkasát ráfekteti a hátadra, így megtámogatva a póz mélyítését.

– Ha laza a csípőd és a combod mélyen van, akkor megcsinálhatjátok azt is, hogy a társad rááll a lábadra úgy, hogy a talpát a combodra teszi. Eközben a kezeivel a te vállöveden támaszkodik, a törzsedre engedve testsúlyát.

Supta-bhadrāsana hevederrel és hengerpárnával kivitelezve. (lásd rávezető gyakorlatok)

– Párokban úgy is lehet dolgozni, hogy a segítőd eléd ül le, a talpával megtartja a lábszáradat és a kezével a kezedet húzza előre, segítve az előrehajlást.

A combot távolító izmok és a farizom esetében:

Bhadrāsanában csúsztasd előrébb a lábfejeket, és onnan hajolj előre, vagy végezz előrehajlást ardha-padmāsanában, go-mukhāsanában, illetve keresztezett lábú ülésben.

– Ülésben, talpra húzott lábtartásból a lábakat döntsd oldalra. (lásd rávezető gyakorlatok)

– Hanyatt fekve, talpra húzott lábtartásban, keresztezd egymáson a lábakat. (lásd rávezető gyakorlatok)

Hatások:

– A tudatra: relaxációs/meditációs testhelyzet, elcsendesíti az elmét, oldja a feszültséget, csökkenti a fáradtságérzetet.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a svādhiṣṭhāna cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: serkenti az ágyék, has, deréktájék vérellátását; egészségesen tartja a veséket, petefészket/prosztatát, húgyhólyagot; a nemi szervrendszerekre kedvezően hat; rendszertelen menstruáció, menstruációs panaszok, a menopauza tünetei ellen kiváló.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a combközelítő izmokat; oldja a boka és a csípő merevségét; javítja a bokasüllyedést.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A boka/térd probléma és csípő sérülése esetén óvatosan végezzük (támasszuk alá a térdeinket, vagy emeljük meg a medencénket).

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

Ajánló

Menü

Kapcsolat