Ászana lexikon

Kategóriák

Anantāsana – Ananta póz (oldalt fekvésben csípőnyitás)

Anantāsana: ananta = végtelen, Ananta = Viṣṇu neve → Ananta póz (oldalt fekvésben csípőnyitás)

Testhelyzet: oldalt fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: oldalt fekvés a fej alátámasztásával.

  1. Meru-ākāraṇāsanából (a jobb oldaladon fekve) ügyelve a medence középen történő megtartására, a felül lévő bal lábat hajlítsd belégzéssel, és fogd meg a nagylábujjat a bal kézzel.
  2. Kilégzéssel nyújtsd ki a fent lévő lábad. Figyelj arra, hogy lehetőség szerint egy síkban maradjon a test, mindkét láb legyen nyújtva, és a medence szinte merőleges legyen a talajra. A lent lévő láb, a törzs, a fej és a kar egy vonalban van egymással.
  3. Belégzéssel engedd el a lábujjad és tedd le a lábad oldalt fekvésbe.

 

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét lábnál a comb aktiválásával a térdet nyújtsd ki, húzd fel a térdkalácsot, és a térdkalács nézzen a lábfej irányába. A sarkaidat told el magadtól, vagyis pipálj a lábfejekkel, a fönt lévő lábnál a törzs felé néz a lábfej, míg a lent lévőnél attól el, és a kislábujj bütykén támaszkodik úgy, hogy a talp merőleges a talajra.

– A medencédet tartsd meg: a farokcsonttal és a fönt lévő lábhoz tartozó ülőcsonttal nyújtózz a lent lévő láb sarka felé, miközben a szeméremcsontodat közelítsd a köldökhöz, a köldöködet pedig a gerinchez. Tónusba kerül a farizmod és a hasizmod.

– A csípődet nyisd meg, a fent lévő lábaddal nyújtózz felfelé, miközben a kezeddel fogod a nagylábujjad és húzod magad felé.

– Az alul lévő kéznél a test vonalában a könyökön támaszkodj, a fejed simítsd a tenyeredbe. A fejtetővel nyújtózz oldalra-fölfelé, a szegycsonttal pedig a fej felé. Nyisd meg a mellkast és egyenesítsd a vállövet.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL a medencéből kiindulva vezesd kifelé a figyelmed a lábad és a törzsed vonalán: nyújtózz a lábaiddal és a (szegycsontoddal) fejeddel. KL figyeld a csípőben és a két láb között létrejövő teret: fokozd a csípőnyitást.

Variánsok:

Könnyített anantāsana: a fönt lévő lábnál nagylábujj helyett fogd meg a lábszárat, vagy használj hevedert.

Felkészítő āsanák:

– A törzs akcióinak tudatosítására tāḍāsana, santolanāsana, meru-ākāraṇāsana.

– A csípő nyitására bhadrāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, prasārita-pādottānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyensúly és a medence megtartására érdekében helyezkedj oldalt fekvésben, háttal a falhoz simulva, olyan távolságra, amennyit a farizmaid igényelnek, és úgy végezd el a gyakorlatot.

– A lent lévő láb munkájára és a stabilitás megtámogatására feküdj az oldaladra, a tested legyen egy vonalban, amely vonal merőleges a falhoz viszonyítva, valamint a lent lévő láb talpát a falon támasztod, hogy fixen megtartsd a lábfej helyzetét, és erőt tudj meríteni a sarkon keresztül történő nyújtózásból.

– A kitartás megkönnyítésére és a csípő nyitásra a társad segíthet neked úgy, hogy kis terpeszben feletted állva helyezkedik el, és a lábszárával és a lábfejével támasztja meg a medencédet, így az nem billen ki a középhelyzetéből. Majd a csípőnyitás fokozására a segítő a fent lévő lábad megpróbálhatja a fejed mögé irányítani, felfelé és hátrafelé mozdítva azt (addig, amíg a csípőtarajok előre mutatnak).

Hatások:

– A tudatra: nyugalmat és higgadtságot ad a kihívások legyőzésére.

– Az energetikára: a svādhiṣṭhāna  és a  maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: javítja a medence és az alhas vérkeringését, elősegítve az itt lévő szervek megfelelő működését. Csökkenti a lábban lévő ödémát és a csípőn, combokon lévő túlsúlyt. Fokozza a nyirokkeringést.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a csípő körüli izmokat, valamint erősíti a has, a far és a derék izmokat. Pihenteti és felfrissíti az alsó végtagot.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Lágyéksérv és a csípőízület gyulladásos és degeneratív megbetegedései esetén ne végezd.

– Kötött csípő és derék esetén a fönt lévő lábon ne a lábujjat fogd meg, hanem a lábszárat vagy a combot.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

Ajánló

Menü

Kapcsolat