Online jógaórák

Relaxációk – leírás

A relaxáció során tudatosan lazíthatod el a tested és nyugtathatod meg az elméd, valamint megtapasztalhatod, hogy igazi éned különbözik az anyagi testtől.

A relaxációt az ászanázás előtt, utána vagy attól függetlenül is alkalmazhatod.

Ászanázás előtt használva, testi és mentális ráhangolódásként megfigyelheted a különböző testérzeteket, a légzést és a tudatot, elengedheted a testi feszültségeket, a zavaró érzéseket és gondolatokat.

A gyakorlás végi relaxációt az ászanák és a pránájáma hatásainak mélyítésére és harmonizálására alkalmazhatod. Mialatt ellazul a test és az elme, a szervezetben sokkal hatékonyabban zajlanak az egyes élettani és energetikai folyamatok, segítve az összhatás hatékony kiteljesedését.

A jóga ászanázástól független relaxáció nagyszerű alkalmat teremt számodra, hogy kiszakadj a hétköznapok eseményeiből, megszokott környezetedből és megtanulj odafigyelni önmagadra. Továbbá a meditáció felkészítésére is remek módszer tud lenni.

A relaxáció négy szinten valósulhat meg: 1. testi (durva fizikai), 2. energetikai, 3. pszichés (finom fizikai) és 4. lelki szinten.

A test relaxációja során megfigyeled a testérzeteket, különféle autoszuggesztiós parancsok segítségével a test minden egyes részét ellazítod, megtapasztalod a feszült és az oldott állapot közötti különbséget. A relaxáció az egyetlen módszer, amelyben tudatosan szabadíthatod meg magad a feszültségektől. A testi relaxáció történhet aktív és passzív módon is. Aktív az a folyamat, amikor a relaxáció során az ellazításra szánt izmot először megfeszíted és aztán lazítod el. Passzív az a folyamat, amikor csak mentális utasítással lazítod el az izmokat.

Az energetikai relaxációk alkalmával az energetikai testet felépítő elemekre (prána, nádik, csakrák) fókuszálva aktiválod azok működését, elősegítve az életerő szabad áramlását a szervezetedben.

A relaxáció pszichés szakaszában a légzésre koncentrálsz, és az elmét megszabadítod a negatív gondolatoktól, érzésektől. Belégzéssel nyugalmat és energiát lélegzel be, kilégzéssel pedig kifújsz minden mentális feszültséget. Figyelmedet befelé irányítod, belső hangod felé, s próbálod visszavonni érzékeidet azok tárgyaitól, elszakadsz a külső érzékelés birodalmától és eljutsz belső éned világába.

A negyedik szinten alkalmazhatsz vizualizációt vagy tudati autoszuggesztiót. A vizualizáció segítségével egy belső utazásra indulsz, teljesen elengedve a külvilágot, az érzéseket, az önazonosításokat és az e világban felvett szerepeidet. A lelki szinten történő relaxáció, vagyis a lelki szférák felé való fordulás egy elkülönült állapot, amelyben tested, elméd, valamint azok működéseit kívülről, mintegy tanúként, szenvtelenül szemléled.

A rendszeresen kivitelezett relaxáció segítségedre lesz abban, hogy a fent felsorolt kedvező állapotok ne csak a konkrét gyakorlás ideje alatt valósuljanak meg, hanem a mindennapi életed alapállapotává váljanak. Stresszmentessé, derűssé és elégedetté válhatsz!

A relaxációs videótár az alábbi vezetett relaxációkat tartalmazza többféle szinten és témában (a zárójelben a szöveg hossza van jelölve):

 1. Savászana megtanulása és villám relaxáció (10 perc)
 2. Aktív testi relaxáció (10 perc)
 3. Passzív testi relaxáció (9 perc)
 4. Aktív és passzív testi relaxáció egyben (11 perc)
 5. Energia relaxáció (12 perc)
 6. Fény relaxáció (10 perc)
 7. Csakrák színei és átlégzése relaxáció (13 perc)
 8. Rövidített csakra meditáció (21 perc)
 9. Teljes csakra meditáció (45 perc)
 10. Önbizalom növelő csakrás relaxáció (9 perc)
 11. Tavas vizualizációs relaxáció (11 perc)
 12. Felsőlelkes vizualizációs relaxáció (11 perc)
 13. Energia és Felsőlelkes vizualizációs relaxáció (10 perc)
 14. Aktív testi és sivatagi szikla vizualizációs relaxáció (18 perc)
 15. Tengerpartos vizualizációs relaxáció (10 perc)
 16. Mezős vizualizációs relaxáció (10 perc)
 17. Erdős vizualizációs relaxáció (11 perc)
 18. Teljes mély relaxáció (16 perc)
 19. Mély relaxáció lelki önmegerősítéssel (14 perc)
 20. Lelki relaxáció lelki bolygó vizualizációval (9 perc)

A gyakorló videók használatának nem előfeltétele a tanfolyamok elvégzése, de kifejezetten ajánlott, mert azokban lépésről-lépésre tanulhatod meg a relaxáció folyamatát. A szóban forgó jóga- és életmód tanfolyamokról ITT olvashatsz.Ajánló

Menü

Kapcsolat